Drømmeværet i store deler av påsken har lokket flere til fjells. Noe som også slår ut på skadestatistikken. Rovernes beredskapsgruppe på Ådneram i Sirdal har i påsken gitt førstehjelp til 22 uheldige turister på fjellet mot 16 i fjor. Åtte av skadene var i terrenget, åtte i skitrekket og seks i og rundt hyttene, ifølge Aftenbladet.

— Det er faktisk utrolig at det ikke skjer flere skader enn det gjør når så mange driver med aktiviteter de vanligvis ikke pleier. Det viser at påskefjellet er for alle, mener Ivar Nøttestad, vaktleder for Rovernes beredskapsgruppe i Sirdal.

Den mest uheldige i Sirdal denne påsken var nok damen som ramlet og brakk armen da hun skulle hente en vedsekk i vedskjulet.

Fallulykken skjedde på en hytte 16 kilometer nord for Ådneram. Noe som resulterte i at Roverspeiderne måtte hjelpe AMK å frakte kvinnen ned til bilvei.

— Det var så mye snø at pasientpulken måtte fraktes ut og inn av vinduet, forteller Nøttestad.

Norsk Folkehjelp, som har stått for beredskapen i Solheimsdalen, har tatt seg av 23 skader som er sendt videre til legevakt eller sykehus.

— Antallet ligger på det samme som tidligere år. Det går mye i brudd i armer og ribbein. Heldigvis har vi ikke hatt noen veldig alvorlige skader, sier Glenn Bjarne Dirdal, i Norsk Folkehjelp.

Gode vinterforhold til juni

Nøttestad hos Roverne mener folk har høy terskel for å be om hjelp i påskefjellet.

— Folk ber ikke om hjelp dersom de ikke har et stort behov for hjelp. De fleste er fornuftige og forstår at andre trenger det mer. Heldigvis har vi ikke hatt noen alvorlige ulykker i år, forteller Nøttestad.

Han har tilbrakt påsken i Sirdal de siste 20 årene, og går langt i å mene at årets påske slår flere rekorder.

— Vi må vel kunne si at det har vært rekordmye snø og rekordmange folk i påskefjellet i år. Det gjelder et speiderhjerte å se at så mange benytter seg av de flotte forholdene i fjellet, sier Nøttestad.

Både Sirdalsløpet og Kvinentreffet har opplevd rekordbesøk.

Han håper folk vil benytte seg av de flotte forholdene i vinterfjellet langt utover våren.

— Det er jo nå skisesongen burde ha startet. De gode forholdene var nok i hvert fall ut mai. Det blir spennende å se hvordan besøket blir de neste helgene. Roverne fortsetter sin beredskap for fullt også neste helg, sier Nøttestad.

Første påske uten dødsfall siden 2006

Vaktleder Lars-Otto Laukvik i Røde Kors oppsummerte søndag den frivillige innsatsen i påskefjellet for hele landet. Den resulterte i 276.000 arbeidstimer og 216 redningsoppdrag – men ingen av ulykkene har resultert i dødsfall.

Det er første gang siden 2006 at Røde Kors har registrert en påskesesong uten dødsfall i fjellet, melder NTB.