Blant de nye fiskereglene av året, er at naturskjønne Holmane ved Kvarstein skal holdes av for tilreisende fiskere som kjøper dagskort. Kjøpes det gruppedagskort, kan en gruppe fiskere holde av det området den dagen.

Dette er den femte fiskeplassen som rettighetshaverne i laksefiskelaget nå har bestemt at skal holdes av for et begrenset antall dagskort, og dermed holdes unna årskortholderne som vil fiske jevnlig i Otra gjennom sesongen.

Holmane ved Kvarstein er et populært fiskeområde i Otra. I år blir den forbeholdt dem som vil kjøpe dagskort for 300 kroner. Kun tre dagskortholdere tillates hver dag. Foto: Henrik Ihme

— Oppstykking av elva fortsetter, og dette er et eksperiment som ikke fungerer. Det så vi i fjor, da det flere steder nesten ikke ble solgt dagskort. Og antallet fiskere i elva har sunket de tre siste årene, sier Kenneth Jakobsen, nestleder i Vennesla sportsfiskeforening (Vsff).

Nedgangen i antallet registrerte fiskere de siste årene har vært markant; 1210 fiskere i 2011, 1130 fiskere i 2012 og 1004 fiskere i 2013. ## Kritiske

Sportsfiskeforeningen var tydelig i sin motstand da de leverte sine innspill til årsmøtet i Otra laxefiskelag.

— Vi mener at Otra ikke er lang nok til å bære flere dagskortsoner, og fisket i Otra bærer seg i stor grad av lokale fiskers fangster som de gjør på de åpne sonene, og som dermed trekker til seg turister. Det kan vises til de siste års prøving og feiling på dette området, hvor det er solgt et fåtall av fiskekort. Vsff mener derfor at det ikke skal lages en lukket dagskortsone midt i sone 4, da dette vil gi færre lokale fiskere, og dermed færre fangster og færre turister, heter det.

Jakobsen mener laksefiskelaget er på ville veier med denne utviklingen, og at dagens regime presser stadig flere lokale fisker ut.

— Det er helt dødfødt. Det blir mer og mer lagt til rette for velhavende turister, men de drar heller til Gaula, til Island eller til Kolahalvøya. Otra er helt avhengig av lokale fiskere som får opp fangststatistikken for at turistene skal ville komme, sier han.

Vennesla Jeger- og sportsfiskerforening sendte også inn innspill til årets fiskeregler. Leder Sverre R. Lie bor like ved Holmane, og sier til Fædrelandsvennen at også de frarådet fiskelaget å gjøre den delen av sone fire eksklusiv.

— Gruppedagskort i sone 4 er vi ikke veldig glad for, men er det ledig plass der så kan fiskere med årskort i sona få fiske der for 100 kroner. Det var et forslag vi hadde der vi ble hørt, sier Lie, og presiserer at de har en god dialog med laksefiskelaget.

Plan

Sekretær og talsmann for Otra laxefiskelag, Harald Endresen, sier at dagskortsonene er et ledd i en plan for å gjøre elva mer tilgjengelig for nye grupper fiskere.

— De lokale står for 70 prosent av fisken som fanges, og det er flott, men vi mener det er en ressurs som bør komme mange flere til gode. Vi skal også legge til rette for tilreisende, sier han.

Han bekrefter at det ikke selges mange kort ved alle dagskortsonene.

— Ved Mosby og Ravnås selges det ikke mange dagskort, men dette tar tid. Vi må gjøre elva mer attraktiv for tilreisende, og det er ikke de lokale som har falt fra de siste årene, det er de tilreisende det blir færre av.