IMG_1449.JPG Foto: Rune Stensland
IMG_1461.JPG Foto: Rune Stensland

— Sverre skal ha en stor del av æren for det jeg har oppnådd. Før vi ble kjærester, manglet jeg både treningsstruktur og gode rutiner på kosthold og leggetid, sier Olsbu.

Nylig fikk hun gladmeldingen fra den ferske kvinnelandslagstreneren Stian Eckhoff om at hun er uttatt til det norske elitelandslaget. Med det er hun eneste sørlending på øverste nasjonale nivå, ettersom Lars Helge Birkeland fra Birkenes ikke rykket opp fra rekruttnivået. Olsbu har fått sitt gjennombrudd denne sesongen med gull i U26-EM, NM-gull på normaldistansen og tiende- og 11. plass i verdenscupen. Da Fædrelandsvennen snakket med henne etter NM-gullet i mars, var hun klar på at målet er å bli verdens beste.

— Også på det punktet har jeg fått mye støtte fra Sverre. Skal jeg klare målet, må jeg trene både mer og med bedre kvalitet enn jeg gjør i dag, understreker hun.

Skadeplaget

Det jevnaldrende paret har vært kjærester i 6,5 år, fra de gikk sammen i 2. klasse på skiskytterlinja ved Sirdal videregående skole. Da hadde Røiseland sikret seg sitt første NM-gull for juniorer, og ble spådd en lysende karriere. Etter ytterligere to NM-gull på juniornivå, samt en norgescuptittel, har skader og sykdom satt kvindølen tilbake som senior. Likevel satser han for fullt, og sier at han motiveres av fremgangen til sin samboer.

— Jeg tror Marte kan klare å bli verdens beste. Det finnes mange eksempler på skiskyttere som har sløst bort talentet sitt. Marte er ikke det største talentet, men hun er veldig seriøs og har lært gradvis hva som må til for å nå toppen, sier Røiseland.

Mye skader og sykdom har vært blant Olsbus utfordringer på veien. Fortsatt kan hun ikke løpe ordentlig på grunn av en beinhinnebetennelse.

— På en måte er det bra at ikke alt har gått på skinner, fordi man forstår at man ikke får noe gratis. Heldigvis er jeg lettrent, og Sverre har vært god å ha i opptreningsperioder, sier hun.

Bedre rammebetingelser

I mai skal hun på sin første barmarkssamling med sine nye landslagskolleger. Den nye treneren Stian Eckhoff, som tidligere har trent herrenes rekruttlandslag, har fått et godt inntrykk av Olsbu gjennom hennes prestasjoner i IBU-cupen.

— Hun har hatt en veldig fin stigning, og det var aldri noen diskusjon om at hun skulle rykke opp til eliten. Marte skyter godt under press, men hun er inneforstått med at hun må bli bedre både på standplass og i sporet, sier Eckhoff.

Sist sesong trente Olsbu rundt 600 timer fysisk i tillegg til terping på skyting.

— Jeg må nok opp i antall treningstimer, samtidig som jeg passer på at det ikke blir for mye. Hverdagen blir uansett enklere nå enn det var på rekruttnivået, mener hun.

På elitelandslaget har hun nemlig to trenere, samt skytetrener, smører og fysioterapeut. Rammebetingelsene var ikke like gode sist sesong.

PS! I tillegg til seniorene Olsbu og Birkeland ble Lars Aasheim Svaland fra Birkenes IL tatt ut på juniorlandslaget. Hans eldre bror Jon Kristian Svaland skal inn som trener sommer/høst og smører om vinteren for kvinnenes elitelandslag.