— Fastlegeordningen er en allmenn ordning der du ikke har mulighet til å reservere deg for noen oppgaver. Da blir det feil å bryte det prinsippet i denne saken, sier Lars Dahlen, helse og sosialdirektør i Kristiansand.

Tirsdag gav Kristiansand kommune sin anbefaling om hvor vidt fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort.

De er tydelige på at hensynet til kvinnen skal veie tyngst.

— Vi tror ikke dette gjelder mange fastleger, men for de kvinnene som har en slik fastlege, kan det være et problem og en belastning. Og det er den enkelte kvinnen dette gjelder, sier Dahlen.

Flertall

I bystyret forrige onsdag avviste flertallet å behandle reservasjonsretten fram til saken fra administrasjonen forelå.

— Jeg er veldig glad for at administrasjonen er enig med meg og Arbeiderpartiet i denne saken og jeg tror nok det er flertall i bystyret for å si nei til å la legene reservere seg. Det er både kvinner og menn i de borgerlige partiene som er enige med oss, sier Jannike Arnesen (Ap).

I denne omgang skal Kristiansand kommune kun gi en høringsuttalelse til regjeringens forslag om at fastleger skal kunne reservere seg. Men Arnesen tror det teller hva Kristiansand sier.

— Når en så blåblå by som Kristiansand sier nei, er det et signal om at regjeringen kanskje har dummet seg ut med dette forslaget, sier Jannike Arnesen.

Samvittighet

I Høyres bystyregruppe er et klart flertall for at fastleger ikke skal få reservere seg. I Frps gruppe er meningene delte, men medlemmene står fritt til å stemme det de vil.

— Jeg skal sette meg grundig inn i denne saken, men for min egen del kan jeg ikke forstå hvorfor vi skal nekte et fåtall leger muligheten til å reservere seg. Vi skal være forsiktige med å overdrive effekten av en slik ordning, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp og leder i helse og sosialstyret i Kristiansand.

— Administrasjonen mener at selv om det gjelder få leger, kan det ha konsekvenser for den enkelte kvinne?

— Vi har en abortlov som er gjeldene rett og den loven skal ivaretas, så jeg har litt problemer med å se det. Det blir litt som når man ikke får sykmelding hos en lege, da går man til en annen. Og det vil også være kjent hvilke leger som reserverer seg mot å henvise til abort, sier Utsogn.

Rause

Også varaordfører og abortmotstander Jørgen Kristiansen (KrF) regner med at flertallet i bystyret er imot å gi fastlegene mulighet til å reservere seg.

— Det er et flertall i bystyret for å ikke gi den samvittighetsfriheten. Men nå har både helseministeren og statsministeren sagt at det skal gis mulighet til å reservere seg. Til syvende og sist er vi et land som er rause mot de som synes dette er vanskelig, så jeg har ganske senkede skuldrer for denne saken, sier Kristiansen.

Fædrelandsvennen snakket tirsdag med ordfører Arvid Grundekjøn (H), men han vil lese forslaget til høringsuttalelse før han sier noe om saken.

Vil ikke ha kommunalt selvstyre

Hvis legene først får mulighet til å reservere seg, må det gjelde alle kommuner, sier Lars Dahlen.

Han ønsker ikke en ordning der det skal være opp til den enkelte kommune om fastlegene skal kunne reservere seg mot å henvise til abort.

— En slik ordning kan få store konsekvenser. I en liten kommune med liten legedekning, kan det bli problemer med å ha en lege tilgjengelig. Det kan åpne for ulik praksis avhengig av hvor du bor.

Kristiansand kommune mener også at en slik ordning raskt kan føre til konflikt mellom kommunen og den enkelte lege der legen vil reservere seg, mens kommunen nekter.

— Det vil kreves klare regler på hvordan vi skal håndtere slike konflikter, og høringsnotatet fra regjeringen sier ikke noe om det, sier Dahlen.