Dette er en heggspinnmøll, og det er den som angriper trærne. Foto: Reidar Kollstad
Kraftig angrepne trær av heggspinnmøll får et spøkelsesaktig utseende. Bladene blir spist opp og treet ser tilsynelatende dødt ut. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg lurer på hva dette er, sier Tor Arne Drangsholt.

- Aldri sett det før

Flere trær fra Drangsholt til Boen Bruk i Tveit er angrepet. Trærne overlever som regel angrepet og får nye blader senere på sommeren. Foto: Reidar Kollstad

For en måneds tid siden oppdaget han at noen trær på Drangsholt i Tveit ble dekket av noe som ligner på spindelsvev. Siden har det bare kommet mer av det.— Jeg har aldri sett det før. Det minner om et plastbelegg som ligger på stammene, og det er masse makk i det. Jeg ser at flere trær fra Drangsholt og oppover mot Boen Bruk er angrepet, sier han.

Drangsholt tok kontakt med Fædrelandsvennen for å finne ut hva dette kunne være.

Telefonen gikk videre til Universitetet i Agder. Kanskje noen der kunne svare på hva som har skjedd med trærne?

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Heggspinnmøll

Joda, etter noen timer kom det svar fra førsteamanuensis i økologisk botanikk, Sylvi M. Sandvik:

— Ut fra bildene kan det se ut som Heggspinnmøll, som har gule larver med svarte prikker langs sidene. Larvene til denne sommerfuglen er klekket fra egg som ble lagt i fjor høst. Larvene spinner et tett hvitt spinn rundt bladene på Hegg (av og til andre arter) om våren og lever av blad/ knopper inni dette spindelet til de forpuppes og klekkes som sommerfugler senere på sommeren, forklarer hun.

— Selv om dette kan se dramatisk ut og treet nærmest kan være helt omsluttet av spinn, overlever de angrepne trærne som regel og får nye blad senere på sommeren, sier Sandvik.