Mandag kveld er det klart at Ap, KrF, Sp og Venstre har kommet til enighet om den politiske styringen i Birkenes. Aps Anders Christiansen (52) blir den første Ap-ordføreren i kommunen.

— Det er jeg litt stolt over, sier Christiansen til Fædrelandsvennen.

KrFs Anne Kari Birkeland blir varaordfører i de neste fire årene.

— Jeg er godt fornøyd, sier Birkeland.

To uker har det tatt å spikre en ny politiske ledelse.

Hadde Høyre-samtaler

I ei uke hadde Arbeiderpartiet og Høyre snakket godt sammen, men de var avhengige av Senterpartiet for å få flertall. Søndag kveld kom det endelige avslaget på invitasjonen om samarbeid.

— Vi har egentlig hatt god dialog med Høyre, men fikk ikke flertall for den løsningen. Det er litt synd at det ikke gikk, og vår politikk blir annerledes nå enn med Høyre, sier Christiansen til Fædrelandsvennen.

Arbeidet med å skaffe bygda en ny politisk ledelse, rykket tilbake til start. Mandag gikk Ap tilbake til KrF og fikk med seg Senterpartiet og Venstre.

Skal snakke senere

Partiene er foreløpig bare blitt enige om å samarbeide. Arbeidet med den felles politiske plattformen vil de ta fatt på når det nye kommunestyret kommer sammen 8. oktober.

— Det hadde gått så lang tid at vi nå var nødt til å lande en ny politisk ledelse, sier Christiansen.

Han mener partiene nå må jobbe for å finne konstruktive løsninger for kommunen som sliter med dårlig økonomi.

— Det tror jeg vi får til, sier den nye ordføreren.

Må bruke sparekniven

— Mye politikk koster penger og da er en bærekraftig økonomi punkt nummer én. Våre hjertesaker får vi helt sikkert fremmet etter hvert, sier den nye varaordføreren Anne Kari Birkeland.

Det er varslet at underskuddet i kommunen kan ende på åtte millioner kroner for 2015, og Birkeland er klar på at politikerne nå må ta fram sparekniven. Hvor hun mener det kan kuttes vil hun vente med å uttale seg om.

Ap(5) og KrF (5) har like mange representanter i det nye kommunestyret. Sp har tre og Venstre én representant.