Dette området fra Oksøy til Ryvingen har i dag landskapsvern. Fylkesmann og vernestyret vil nå ha nasjonalpark her, i tillegg til et område ved Hidra i Flekkefjord.
faksimile 22. februar 2014. Foto: Faksimile

AGDER: — Med den bruken og med det restriksjonsnivået som er skissert i en eventuell nasjonalpark fra Oksøy til Ryvingen, ser jeg ingen grunn til at vernet skal bli strengere enn det er i dag, sier Olav Nord-Varhaug, leder i miljødirektoratets nasjonalparkseksjon.

I forrige uke skrev Fædrelandsvennen om planene om nasjonalpark langs Sørlandskysten. Bakgrunnen er Fylkesmannen og områdevernestyrets interesse for å søke om nasjonalpark i de områdene som i dag er landskapsverneområder fra Kristiansand til Flekkefjord. De mener at statusen som nasjonalpark vil gjøre området mer attraktivt og generere flere turister og statlige midler. Kystgrunneierlaget frykter strengere vern, blant annet fredning av havbunnen og forbud mot hummerfiske.

— Det er ingen planer om marint vern, altså fredning av havbunnen i dette området. Da må det komme som et forslag fra kommunene. Grunneierne har ingen grunn til bekymring, sier Nord-Varhaug.

Ikke overbevist

Denne uka var Nord-Varhaug invitert til Farsund for å fortelle om sine erfaringer med nasjonalparker. Der var også ordførere og rådmenn i de aktuelle sørlandskommunene, områdevernestyret og representanter for grunneierne.

Arild Pettersen fra Mandal er grunneier i det vernede området. Han blir ikke rolig av miljødirektoratets lovnader.

— Jeg var på møtet med Nord-Varhaug, men er ikke hellig overbevist om at vernet blir urørt, sier Pettersen.