— Det er ganske bra i en kommune med 950 innbyggere, sier prosjektleder for Hovden Tour, Ingvild Hovden.

De fastboende skal ta seg av alt fra å være parkeringsvakter til å betjene rennkontor, drikkestasjoner og serveringstelt. Før løpet jobber de med å rigge arenaer og løyper.

Positivitet

— Det er et løft, men det er en veldig positivitet rundt arrangementet. Lokalbefolkningen synes det er gøy, forteller Hovden.

Hun forteller at det har vært mye blide folk blant både funksjonærer og besøkende de to årene løpet har gått av stabelen, etter starten i 2012. — Det har vært god stemning og mye folk langs løypa, sier hun.

Lørdag 15. mars går løpet av stabelen, med start ved Hovden Fjellstoge. Løypene følger stort sett samme trase som de to foregående årene, med løype på 42,5 km og 22 km.

Antallet påmeldte doblet seg fra første til andre året, og Ingvild Hovden har tro på at like mange – cirka 2200 – stiller til start i år.

— Har Hovden Tour klart å etablere seg som skirenn på linje med de andre store vinterløpene i regionen?

Sosialt og gøy

— Vi ser ikke på det som konkurranse, men heller at vi samarbeider med de andre tre – Haukelirennet, Sesilåmi og Sirdal Skimarathon. Men vi profilerer oss mer som et lavterskelrenn, der det skal være sosialt og gøy. Sånn sett skiller vi oss fra Sesilåmi, som er for de aller sprekeste.

Hovden forteller at mange hadde savnet et slikt arrangement på Hovden.

— Det ligger veldig godt til rette her, det er enkelt å komme seg til og fra.

Flest kristiansandere

Deltakerne kommer stort sett fra Agder, med stor overvekt av kristiansandere. Veldig mange av de som har hytte på Hovden, stiller til start.

— Mosjonsidrett er veldig i tida, og mange velger seg Hovden Tour som et mål å jobbe mot i vintersesongen, sier Hovden.

Løypa er lagt i et område der det ikke er lov å legge faste løyper, på grunn av reinen. - Dermed er Hovden Tour også en fin anledning til å komme inn i nytt terreng, frister prosjektlederen.

Det er ingen fare for snømangel i år. Riktignok har det blåst mye, slik at snøen ligger svært ujevnt. Men det er ingen fare for at det skal bli for lite snø i traseen, bedyrer Ingvild Hovden.

Det er Bykle IL, Hovden Sportsklubb og Destinasjon Hovden som sammen står bak arrangementet.