- Det er på mange måter en Uriaspost, for det er komplisert å svare for en helhet som angår mange departementer, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft om sin rolle som statsråd. Foto: Siv Dolmen

Det sier klima— og miljøminister Tine Sundtoft (H) til Fædrelandsvennen. Hun sitter riktignok på tørt land, i Stortingets vandrehall, etter å ha måttet svare for deler av regjeringens klimapolitikk i spørretimen onsdag.

Representanten Kjell Idar Juvik (Ap) – som spurte om hun kunne love at regjeringen ikke vil kutte i CO2-kompensasjonen for den kraftkrevende industrien – var imidlertid ikke særlig fornøyd med svaret. Det var nemlig ingen løfter å hente.

— Regjeringen fører en helhetlig industripolitikk for å sikre konkurransedyktige rammebetingelser for industrien, svarte Sundtoft.

Og i det lå det verken gull eller grønne skoger.

Grønn skatt

— Det er mange som etterlyser klare grønne svar og miljøvennlige løfter fra deg etter over fire måneder i regjering. Hvorfor kommer det ingen?

Tine Sundtoft ble regelrett slaktet i Dagens Næringsliv etter sin opptrede i den muntlige spørretimen 13. februar.

— Når jeg sier jeg må trå vannet i deler av 2014, så betyr det at vi ikke kan drive løpende budsjettbehandling gjennom hele året. Vi jobber med å skape en helhetlig politikk som vil vise seg i budsjettet for 2015, sier Sundtoft.Også i mai 2014 kan det kanskje komme en grønn karamell i revidert nasjonalbudsjett, men det hun foreløpig kan love er en grønn skattekommisjon som skal sørge for at det blir kostbart å forurense. Skattefradrag for energisparing i hjemmet, økt bruk av biogass og mer satsing på kollektivtransport er andre grønne løfter hun venter blir oppfylt.

— Klimapolitikk er ikke et av regjeringens åtte satsingsområder. Gjør dét det vanskelig for deg å være tydelig og komme med klare utspill?

— Klimapolitikk er sektorovergripende og angår mange departementer. Det er klart det er mye mer komplisert å måtte svare for helheten, for det tar tid å få helheten på plass. Så det er på mange måter en Uriaspost, sier ministeren.

Regelrett slaktet

En virkelig utsatt post havnet hun på da hun for 14 dager siden møtte i Stortingets muntlige spørretime for aller første gang. Etter den seansen ble hun regelrett slaktet over en hel side av kommentator Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv.

"Det er åtte år siden en statsråd har hatt så lite å si i spontanspørretimen", raljerte han, og siterte setningen hun hadde gjentatt til det kjedsommelige: "Klimaforliket ligger fast".— Jeg var forberedt på et tøft kjør, men ikke at jeg skulle få 26 spørsmål som stor sett handlet om det samme, sier Sundtoft.

Og det nesten alle spurte om, var om oljefeltene på Utsirahøyden skulle forsynes med elektrisitet fra land, eller drives med forurensende gass.

— Hva betydde det at "klimaforliket ligger fast"?

— I dette tilfellet at regjeringen mener man skal elektrifisere der forholdene ligger til rette for det.

Ikke trå feil

— Men skjønner du at det etterlyses klare og tydelige svar?

— Det har jeg ingen problemer med å skjønne. Men sjangeren i den muntlige spørretimen er å forsøke å få statsrådene ut på glattisen, og det var viktig for meg å stå stødig. Derfor var det bedre å gjenta svaret enn å trå feil og si noe galt.

- Det er på mange måter en Uriaspost, for det er komplisert å svare for en helhet som angår mange departementer, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft om sin rolle som statsråd. Foto: Siv Dolmen

Bedre gikk det i den skriftlige spørretimen onsdag, der svaret er skrevet på forhånd. Når Tine Sundtoft likevel ikke kan love at den kraftkrevende industrien får beholde full CO2-kompensasjon (se fakta) er det fordi dette bare er et av flere elementer i den helhetlige industripolitikken.— Vi ønsker konkurransedyktige rammebetingelser for industrien, men her er det flere faktorer som spiller sammen. Det ene er kraftprisen, den andre er tilgang på riktig kompetanse som kan forbedre produksjonen og gjøre den mer miljøvennlig, det tredje er transportkostnader, og det fjerde er kronekursen. Alt dette må sees i sammenheng, og vi kan ikke ta ut ett element, understreker Sundtoft.

Utålmodighet og kondis

Hun har siden hun tiltrådte fartet land og strand rundt for å tale det grønne budskap:

— Jeg har vært over hele landet og snakket om grønn vekst og endring til lavutslippssamfunnet. Det er et langsiktig prosjekt som ikke har kortsiktige løsninger, og der vi må bruke mange virkemidler. Det tar tid, og det krever en blanding av en politikers utålmodighet og en byråkrats kondis, fastslår kvinnen som inntil i fjor høst var fylkesrådmann i Vest-Agder.

— Og det er fantastisk moro å være ute å møte ulike miljøer og snakke om dette. Det er det som driver og motiverer meg!

— Og du blir sittende lenge?

— Jeg sitter så lenge jeg har statsministerens tillit. En minister jobber i evighetens perspektiv, men må være klar til å forlate stedet kjapt.

Sier Tine Sundtoft – som fortsatt sitter på den grønne gren.