– Dersom tjenesteutvalget på tirsdag og senere kommunestyret følger opp anbefalingen fra arbeidsmiljøutvalget og rådmannen, kan tobakksforbudet være en realitet fra 1. juli i år. Da vil det ikke være anledning for ansatte å røyke eller snuse i arbeidstiden uavhengig om de oppholder seg utenfor kommunale bygg eller ikke, sier tjenestesjef Anne Stapnes.

Rådmann Gro Anita Trøan viser til at Birkenes har en overhyppighet av tobakksrelaterte sykdommer.

– Vi oppfatter det slik at vi har fått et utvidet ansvar i den nye folkehelseloven til å gjøre noe med dette. Tobakksforbudet som også vil omfatte snus, ser jeg på som et godt tiltak for å ivareta det ansvaret, sier Gro Anita Trøan.

Tar gjerne etter

I Lillesand skal spørsmålet om tobakksfri arbeidstid for kommunens ansatte førstkommende tirsdag diskuteres i arbeidsmiljøutvalget. Rådmann Jan Henning Windegaard sier han blir forundret om ikke også de kommer til å innføre tobakksfri arbeidstid, og venter i så tilfelle ikke de store protestene.

Rådmann i Mandal, Knut Sæther, mener det ville være å bryte inn i privatlivet fred å nekte kommunalt ansatte all bruk av tobakk i arbeidstiden, så lenge det ikke bare er snakk om å innføre røykeforbud ved inngangspartier eller lignende. Heller ikke i Vennesla, Søgne eller Kristiansand foreligger det konkrete forslag eller planer om å innføre et totalforbud mot røyking og snus i arbeidstiden for kommunalt ansatte.

– Folkehelseperspektivet ligger i alt vi gjør, men kanskje kan informasjon og motivasjon være vel så effektivt for å oppnå bedre helse hos kommunens ansatte, sier Merethe Ness ved helse— og sosialdirektørens kontor i Kristiansand.

Ingen røykepauser

Dersom administrasjonens forslag blir vedtatt vil heller ikke besøkende ha anledning til å røyke i eller rundt kommunale bygg eller lokaler med tilhørende uteområder. Ansatte vil ikke ha mulighet til røykepauser i sin arbeidstid og alle inngangsparti til kommunale bygg blir merket med "røykfri sone".

Støttes av ansatte

Det foreslåtte tobakksforbudet har foreløpig ikke møtt stor motstand blant kommunens ansatte. Verneombud Anita Svaland ved Birkenes sykehjem som selv røyker, sier at de ansatte er innstilt på å etterleve forbudet.

Leder av tjenesteutvalget, Eva Retterholt (Sp), i utgangspunktet at det er greit at det skal være røykfritt og at dette er et fint signal å gi, sier Retterholt. Også ordfører Arild Windsland (H) mener at et røykfritt arbeidsmiljø er en god målsetting.

– Hva gjør dere dersom noen bryter forbudet?

– Så langt i prosessen har vi ikke kommet. Vi ønsker å etablere en kultur for å ivareta egen helse. Som arbeidsgiver vil vi legge til rette for at det kan skje, med motiverende tiltak som røykesluttkurs. Jeg oppfatter at vi allerede har en god kultur for å ta hensyn til våre brukere, sier rådmann Gro Anita Trøan.

– Skeptisk Frp-er

– Dette høres jo forferdelig ut. Noe ala Nord-Korea. Det må være opp til hver enkelt å bestemme om de skal røyke så lenge det ikke går utover arbeidet, sier kommunestyrerepresentant Odd Gunnar Tveit (Frp) i Birkenes.

– Er i sin fulle rett

Jussprofessor Asbjørn Kjønstad ved Universitetet i Oslo sier kommuner er i sin fulle rett til å nekte sine ansatte å røyke i arbeidstiden.

Levanger kommune traff allerede i 2003 vedtak om å nekte sine ansatte å røyke i arbeidstiden og på kommunenes eiendommer. Vedtaket ble senere noe moderert, og godtatt av Fylkesmannen. Siden har flere andre norske kommuner fulgt etter, og i Sverige har enda flere kommuner innført slike tobakksforbud for sine ansatte.

– Bakgrunnen for å nekte ansatte å røyke er at de ikke skal utsette pasienter, klienter og andre brukere av kommunale tjenester for tobakksrøyk og røyklukt fra klær mm. Noen har hevdet at det er i strid med menneskerettigheten å nekte ansatte å røyke i arbeidstiden, men da vil jeg si snarere tvert imot. Rett til helse er en grunnleggende rettighet i FNs konvensjon om sosiale, kulturelle og økonomiske rettigheter, sier Asbjørn Kjønstad.

Professoren som i sin tid førte den norske røykeloven i pennen, har tidligere også foreslått å innføre et generelt røykeforbud på barnerom og i bil hvor barn er passasjerer.

Kreftforeningen applauderer

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforening sier at Birkenes kommune ved å foreslå å gjennomføre tobakksfri arbeidstid for sine ansatte, vil ligge i front i folkehelsearbeidet.

– Kreftforeningen er spesielt opptatt av tobakksfri arbeidstid for ansatte som har kontakt med barn og unge, pasienter og publikum. På sikt vil et slikt vedtak bidra til å gi barn og unge en tobakksfri fremtid, da eksempelets makt er sterk, sier hun.

Generalsekretæren mener at dersom røykfri arbeidstid blir en realitet i Birkenes, vil det være viktig at de som røyker i dag får gode tilbud om hjelp til å slutte.

– Å begrense tobakksbruk er det viktigste enkelttiltaket vi har for å forebygge både kreft og andre røykerelaterte sykdommer, som over 5100 mennesker dør av hvert år, sier Anne Lise Ryel.