-Vi vil til Evje, sier tidligere ordfører i Marnardal, Torgny Sandland (KrF) og kommunestyrerepresentant for Høyre i Vennesla, Olav Aasen. Begge frykter innlandet blir slukt av kysten hvis ikke det blir storkommune i indre Agder. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Torgny Sandland (t.v.) og Olav Aasen mener Marnardal og Vennesla om nødvendig må deles for å få til storkommune i indre Agder. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Tidligere ordfører i Marnardal, Torgny Sandland (KrF) og Høyres veteran i Vennesla kommunestyre, Olav Aasen, står på Hægelandskrossen og maner til større engasjement for en ny storkommune i indre Agder.

— Varaordfører Sig Tove Aasen i Iveland og ordfører Bjørn Ropstad i Evje og Hornnes har skjønt det. De har snakket om å samle innlandet. Våre egne ordførere vil bare vente. Det går ikke. Vi blir fort slukt av kysten hvis ikke vi reiser oss og sier hva vi vil, sier Sandland og Aasen, som vil ha kulturfolk og næringsliv på banen for å få noe til.

Stor innlandskommune

Begge ønsker de en stor innlandskommune hvor Marnardal og Vennesla går til Evje og Hornnes, gjerne sammen med Åseral, Iveland og Setesdal også.

— Vi er egentlig ikke sørlendinger, vi er egder. Kystbyene er gode naboer, men de skal ikke styre skogbygdene og landsbygda. Hele landsdelen vil tjene på at et sterkt indre Agder med regionsenter på Evje står på egne ben. Vi må ikke bli slukt av kysten, sier de to politikerne, som også er villige til å dele kommunene sine for å få styrket indre Agder.

— Hvis ikke Marnardal og Vennesla vil bidra til å styrke indre Agder, bør vi det. Bjelland hører til Evje, det samme gjør Hægeland, sier de to.

- Glem dagens grenser

— Som kommunestyrerepresentant i Vennesla, går du altså inn for å dele kommunen din, Aasen?

— Ja, om nødvendig. Jeg frykter at Vennesla blir stående alene fordi politisk ledelse ikke vil åpne debatten om nye grenser. Fylkesgrensa er eneste grunn til at Hægeland ikke havnet sammen med Evje og Hornnes i 1964. Nå må vi glemme eksisterende kommune- og fylkesgrenser og tegne kartet på nytt, tilpasset kultur, tradisjon, identitet og fremtid, sier han.

Sandland irriterer seg over lokal sendrektighet.

— Også i Marnardal er det passivt fra ordføreren. Regjeringen har sagt vi skal ha større kommuner. Samtidig sier regjeringen at vi lokalt kan tegne kartet. Da må vi gjøre det, før de gjør det for oss. Det er en flott mulighet. Det undrer meg at ordførere som er så opptatt av lokalt selvstyre, plutselig vil vente på flere svar fra Oslo, sier Sandland.

Folkemøter

Begge har ønsket storkommune i indre Agder i mange år, men de ser nå også et engasjement ute blant vanlige folk.

— Mange snakker om at indre Agder er noe annet enn kysten og at vi må holde sammen. Men bortsett fra Bjørn Ropstad, er topp-politikerne rundt på bygdene passive. Nå må folk engasjere seg, vi bør ha folkemøter og debattmøter. Kulturfolk og næringsliv må på banen. Vi må i gang og ta styring, før noen styrer oss, sier Aasen.

Ved butikken bak ham treffer vi er par «vanlige folk». De vil helst ikke si noe offentlig, bare at de tror Aasen står nokså alene i Hægeland om å ville bryte med Vennesla, 50 år etter forrige kommunesammenslåing.

- Elva renner nedover

— Elva renner nedover. Det er i de folkerike strøkene langs kysten veksten skjer. Men Olav Aasen og Torgny Sandland må selvsagt foreslå hva de vil, sier Vennesla-ordfører Torhild Bransdal om tanken om at Vennesla, eller deler av Vennesla, vender nesa innover i landet for å finne partnere.

— Jeg sier ikke at alle grenser ligger fast, men jeg vil se god dokumentasjon på fordelen for Vennesla med å endre noe, før jeg går videre, svarer hun om kritikken om passivitet i saken om nye kommunegrenser. Ytterlige kommentarer har hun ikke.

Marnardals ordfører Helge Sandåker, sier dette:

— Ordførerne og varaordførerne i Lindesnes-regionen er blitt enige om å vente med å tegne kart og nye grenser til vi vet hva fremtidens kommunale oppgaver blir. Derfor har jeg egentlig ikke noen kommentarer til denne saken nå.