— I år skal vi bytte ut rundt 10 kilometer med gamle rør, cirka fem kilometer med vannrør og fem kilometer med avløpsrør. I tillegg bytter vi også ut flere kilometer med overvannsrør, forteller Mustafa Dumpor, seksjonsleder i plan og prosjekt i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

I 2015 skal Kristiansand kommune bruke nærmere 80 millioner kroner på å bytte ut 10 kilometer med rør. I fjor ble det byttet ut 11 kilometer, noe som var dobbelt så mye som det som har vært normalen tidligere år.

Fra venstre: Arvid Høyåsen, anleggsleder i ingeniørvesenet, Mustafa Dumpor, seksjonsleder i plan og prosjekt i ingeniørvesenet, og Jørund Haugland, prosjektingeniør i plan og prosjekt i ingeniørvesenet. De tre står i skjæringspunkter mellom Kronprinsens gate og Henrik Wergelands gate i Kvadraturen, hvor gamle rørsystemer nå byttes ut med nye. Det gamle røret på bildet er trolig fra 2. verdenskrig. Foto: Tormod Flem Vegge

30 år med graving

I Kristiansand ligger det rundt 1400 kilometer med vann— og avløpsrør. Bare i Kvadraturen er det estimert at det vil ta rundt 30 år å bytte ut hele den gamle rørstrukturen. Prislappen vil totalt bli flere hundre millioner kroner.

Nå graver mannskap fra ingeniørvesenet blant annet opp veien i Henrik Wergelands gate/Kronprinsens gate i Posebyen, for å fornye innholdet under bakken.

— I fjor sommer hadde vi flere rørkollapser. Det medførte at vi måtte starte på dagen med reparasjoner, sier Jørund Haugland, prosjektingeniør i plan og prosjekt i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Arvid Høyåsen er anleggsleder for ingeniørvesenet i Posebyen.

— Det er bare sand, sand og sand her. Sand blandet med rør, smiler han.

Rør fra 1875

Høyåsen, Dumpor og Haugland kikker på et gammelt, rustent rør som nylig er tatt opp fra bakken i Kronprinsens gate.

Arbeidet med å bytte ut rør i Kvadraturen vil pågå i 30 år fremover. Her foregår det anleggsarbeid i Henrik Wergelands gate/Kronprinsens gate for å bytte ut gamle, rustne rør med nye. Foto: Tormod Flem Vegge

— Disse vannrørene er fra 2. verdenskrig, og ble lagt i bakken i 1944. Avløpsrørene er trolig mye eldre enn dette, forteller Haugland, som forklarer at det nå legges ned nye rør som i teorien skal vare i 100 år.- Ved Slottskvartalet ligger det 20 meter med rør som er fra 1875. Vi har faktisk ikke hatt lekkasje der, så det er god kvalitet på de gamle støpejernsrørene, opplyser Dumpor.

Rør videofilmet

Det er brukt to år på å videofilme rørene i Kvadraturen på innsiden. En fjernstyrt bil med kamera har rullet gjennom infrastrukturen. Det har bidratt til å fastslå at tilstanden på rørene ikke er i særlig god stand.

Ifølge en rapport fra SINTEF, er det behov for å bytte ut fem-seks kilometer med vannrør og fem-seks kilometer med avløpsrør hvert år fremover, for å få en jevn, bærekraftig utvikling av rørnettet i Kristiansand.

— I 2014 fikk vi tilstrekkelig med penger for å nå målet i SINTEF-rapporten. Ideelt sett bør budsjettet vårt økes med mellom 10 og 15 millioner kroner årlig for å klare følge denne planen, fortsetter seksjonslederen.

35 prosjekter

Det er laget en oversikt over rundt 80 lokasjoner i Kristiansand hvor det er behov for å bytte ut rør. Disse 80 prosjektene har en prislapp på over 230 millioner kroner. Årlig blir det lagt til nye prosjekter i lista. I år er det økonomi til å håndtere rundt 35 av disse prosjektene, så sant det ikke skjer uforutsette hendelser som stjeler ressurser, for eksempel en rørkollaps som krever strakstiltak.

— Vi prioriterer prosjektene som haster mest. Vi sjekker alderen på rørledningen, materialtypen og dimensjoner. Ut fra et teoretisk grunnlag avgjør vi om rørene trenger å byttes ut. Så bestiller vi en kamerainspeksjon for å dobbeltsjekke om det er hold i teorien. Hvis vi oppdager store skader, går alarmen. Hvis viktige rørledninger kan kollapse, setter vi i gang strakstiltak. De eldste områdene av byen er de mest kritiske nå, altså Kvadraturen og Lund, forteller Mustafa Dumpor.