Tor og Hanne Stensola er fascinert av menneskets hjerne. Foto: Valerie Kubens

— Det nytter ikke å tenke at alt skal være likt hele tida. Vi er et forskerpar som bare må tenke på hva som er best for teamet, sa Hanne Stensola, da hun sammen med mannen sin Tor torsdag holdt foredrag på «Nettverkskonferansen 2015 for likestilling i universitets- og høyskolesektoren» på UiA.

De to er kjent som kristiansandsparet som siden 2008 har drevet hjerneforskning sammen med nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser på NTNU i Trondheim.

Siden Tor og Hanne traff hverandre 22 år gamle da de studerte helt andre ting, har de vært brennende opptatt av å finne ut hvordan hjernen fungerer og hva det vil si å være menneske. De har jobbet iherdig med studier i flere land før de i 2008 fikk slutte seg til de 100 forskerne på Kavli-senteret sammen med Moser-paret. Tor Stensola har rukket å ta doktorgrad med de to som veileder, mens Hanne er litt forsinket fordi hun i fjor fødte tvillinger og for tiden er hjemme parets tre barn.

Tor og Hanne Stensola er fascinert av menneskets hjerne. Foto: Valerie Kubens

Det var det som fikk henne til å fortelle studentene på UiA at de ikke må være for opphengt i at alt hele tiden må være millimeterrettferdig mellom ektefeller.

— Å være to om et prosjekt, betyr ikke at den som passer på ungene er utenfor, for vi diskuterer fag hele tiden, fortalte Hanne. Hun planlegger å avlegge sin doktorgrad til høsten og deretter starte på samme post dok-program på Champalimaud Centre for the Unknown i Lisboa i Portugal som Tor nå er engasjert i.

— Husk at småbarnsperioden er en kort periode i livet og at man må tenke langsiktig. Den er bare en liten «bump in the road», sa Hanne Stensola, og la til at hun og Tor ikke hadde klart å få til det de har om de ikke hadde jobbet tett sammen i team.

På et tidspunkt i studentkarrieren forkastet begge sine tidligere planer og begynte sammen på et bachelorstudium i nevrovitenskap i New Zealand. Derfra gikk veien til masterstudier ved Oxford i England inntil de hadde kvalifisert seg for doktorgradsstudier hos Mosel-ekteparet.

Nylig hadde de en artikkel i det prestisjefylte tidsskriftet «Nature» om forskningen sin.

De har tatt funnene til May-Britt og Edvard Moser et hakk videre, som slo fast at hjernen har et «gps»-system, og har funnet at rotter har ti slike system oppå hverandre. Stensola-parets funn regnes som ett av de fem viktigste som er gjort i Moser-laboratoriet i Trondheim.

I Portugal er Tor Stensola del av et forskerteam som skal studere hvordan hjernen blir trøtt, sliten, ivrig og den slags. Denne gangen jobber han med kartlegging av elektriske signaler i den delen av hjernebarken som styrer hørselen.

— Håpet er at vi skal klare å forske på hvorfor tilstander som schizofreni oppstår og potensielt bidra til å finne behandling for det, fortalte Hanne.

Tor og Hanne Stensola er vokst opp på Hånes og Timenes i Kristiansand.

Fædrelandsvennens magasin God Helg bringer om et par uker en større artikkel om familien Stensola.