— Nå kan jeg sove godt i natt, sier en glad Cathy Ryen til Fædrelandsvennen 23.37 onsdag kveld.

Cathy Ryen Foto: Privat

Ryen har akkurat fått melding fra Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) at hennes samboer Guttorm Guttormsen, og mannskapet på den kantede seilbåten, er blitt reddet.— Vi har fått en bekreftelse fra redningssentralen i Portugal at mannskapet er reddet av et redningshelikopter og på vei mot land, bekrefter Edvard Middelthon i HRS til Fædrelandsvennen.

Torsdag formiddag kan Cathy Ryen bekrefte overfor Fædrelandsvennen at samboeren og mannskapet har kommet seg trygt i land på Azorene. De er ikke skadet, men slitne.

Iflølge HRS skal seilbåten ligge 350 nautiske mil fra land.

— Det er store avstander, så jeg vet ikke når de kommer til land, sier Middelthon.

Ringte hjem

En drøy halvtime etter at HRS fikk nødmeldingen ringte Guttorm Guttormsen hjem til sin samboer via satelittelefon.

- Han fortalte hva som hadde skjedd, at alle hadde overlevd og at alt var bra. Mer kunne han ikke si, for de måtte spare på strømmen, forteller Ryen.

Til tross for hendelsen skal mannskapet på fire personer ha vært ved godt mot, mens de ventet på å bli reddet.

— De er litt forslått. Guttorm skal ha en ribbeinsbrudd. Jeg fikk ikke intrykk av at de var mer alvorlig skadet. Båten kantret, og nå ligger de og driver og venter på hjelp, sier Ryen.

Hun beskriver ventetiden hjemme i huset i Arendal som en veldig stor belastning.

Det skal være dårlig vær i området. Det er guds lykke at det ser ut til å ha gått bra, sier hun.

Verdensseilas

Seilbåten er en 44 fots Swan med navnet Kolibri. Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) fikk nødmeldingen klokken 10.45.

I mannskapet er en kamerat av Guttormsen, og to andre som er i slekt. Sammen var de på vei hjem til Norge etter en verden-rundt-seilas, som inkluderte Brasil og Karibien, med retning Irland etter Azorene. De var ventet hjem til Norge i juni.

Agderposten meldte først at kameraten er Jan Krøger, også fra Arendal.

— Dette er to meget erfarne seilere, som er godt kjent i miljøet, sier styreleder i Arendal seilforening, Håkon Unger Weierholt, til Fædrelandsvennen.

Kantret

— Vi fikk melding om en båt som trengte bistand sørvest av Azorene, sør i Atlanterhavet. Båten har kullseilt en gang, men ligger riktig vei nå. De har fått problemer med fremdriften, fortalte redningsleder ved HRS, Cecilie Øversveen, til Fædrelandsvennen onsdag ettermiddag.

Båten har en andre ord gått rundt, men ligger riktig vei i havet.

— Vi har hatt kontakt med personene ombord via satelittelefon, og det var de selv som varslet. De har også utløst nødpeilersender, sier Øversveen i HRS.

Seilte med kongen

— Guttorm har hatt flere turer sammen med Hans Majestet Kong Harald, og er et kjent navn i seiler-miljøet, sier generalsekretær i Norges seilforbund Espen Guttormsen, som forøvrig ikke er i slekt med Guttorm.

Ifølge NRK er Guttormsen også tidligere livvakt for Kongen.

— Jeg blir overrasket dersom dette viser seg å være en brukerfeil. Trolig har de blitt overrasket av været, eller det må ha skjedd noe annet uforutsett, sier generalsekretæren til Fædrelandsvennen.

Ifølge båtmagasinet Båtliv har Guttormsen blant annet vært skipper på den 56 fot store seilbåten "More Chaos", som vant en regatta i Arendal i juli i fjor. Da med Kongen som rormann.