Det var i helga alarmen gikk i Arendal kommune etter at totalt fire eldre beboere ved Solhaug var blitt lagt inn på sykehuset i Arendal med symptomer på legionella-smitte. Samtidig med at sykehuset iverksatte omfattende behandling av pasientene, startet jakten på smittekilden.

Mye tyder på at et dusjanlegg ved bo— og omsorgssenteret er årsaken til at mange eldre ble dårlige. Per i dag er fortsatt to beboere innlagt på Sørlandet sykehus Arendal for behandling.

Var ganske syke

— Det er ikke oppdaget nye tilfeller av legionella etter at to personer ble innlagt på Sørlandet sykehus i helgen. Totalt ble det lagt inn fire personer, der tre hadde luftveisplager og fjerdemann hadde et litt annet sykdomsbilde, sier smittevernlege i Arendal kommune, Harald Reiso.

Han forteller at én person ble lagt inn torsdag, én innlagt fredag og to personer havnet på sykehuset lørdag. De fire er fortsatt på sykehuset. Noen av dem var også ganske syke før de fikk legionella, og pasientene er over 80 år.

— Yngre personer blir ikke like syke som eldre, da i form av en influensalignende situasjon med hoste og feber. Eldre får ofte lungebetennelse av bakterien, forteller Reiso.

Får svar fredag

Kommunen har tatt vannprøve for å se om det kan bekreftes at det er legionella, men helt sikkert svar får smittevernslegen ikke før tidligst fredag.

— Inntil man fikk bekreftet at det er nettopp denne sykdommen, ble det gitt antibiotika som er spesielt tilpasset legionella, sier Reiso.

Mange beboere på Solhaug er testet for legionella, men det er ikke kommet noen utslag hos ansatte eller beboere ved Solhaug bo- og omsorgssenter.

Fortsatt syke

Overlege ved medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus Arendal, Synnøve Holte, sier det er bekreftet legionella til de tre personene som er innlagt ved sykehuset i Arendal. Hun legger til at SSA har fått beskjed om at den fjerde pasienten ikke har sykdommen.

— Hos eldre dør rundt en tredjedel av de som er smittet, men jeg kan dessverre ikke gå nærmere inn på sykdomstilstanden til pasientene. Dette fordi man fort kan identifisere hvem dette er, sier Holte.

— Legionella oppstår gjerne på hoteller og badeanlegg. At denne sykdommen oppstår på bo- og omsorgssentre eller sykehjem er derimot veldig sjeldent, understreker hun.

— Når slikt skjer på et sted med eldre beboere, blir gjerne konsekvensene større. Gjerne fordi beboerne har andre sykdommer fra før av, noe som også ligger i sakens natur siden de er på et bo- og omsorgssenter eller sykehjem, forteller overlegen.

Todelt

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at legionellose, som bakterien heter, kan gi to sykdomsbilder.

Legionella er vanligst hos eldre og personer med nedsatt immunforsvar eller andre sykdommer, og gir ofte lungebetennelse.

Voksne mennesker får noe som heter "Pontiacfeber", feber, hoste og influensalignende symptomer.