Det sier direktør Audun Myhre ved Stiftelsen Arkivet til Fædrelandsvennen. Selv er han ikke jødisk verken av tro eller slekt, men etter terroren i København i helgen har han et sterkt behov for å vekke oss fra likegyldigheten.

— Nå ser vi det samme mønsteret både i Paris og København. Først angripes et sted der ytringsfriheten er tema, så går de videre og dreper jøder - fordi de er jøder. Dette er ren rasistisk terror som det er viktig å stå opp mot og ta avstand fra for at slike holdninger ikke skal få bre seg, presiserer Myhre.

Antisemittisk isfjell

I et leserinnlegg i Fædrelandsvennen forklarer sjefen for Arkivet hvorfor han i helgen fikk et spontant behov for å si «Jeg er jøde», akkurat som mange etter Paris-terroren sa «Je suis Charlie».

Les Myres innlegg:

«Terroren mot jøder i Europa i dag synes å være toppen av et antisemittisk isfjell som, i motsetning til isfjell i våre polare strøk, fryser seg større og større», skriver han, og viser til undersøkelser fra Holocaust-senteret som dokumenterer at disse holdningene også finnes i Norge.

— Kan den fortsatt utløste konflikten mellom Israel og Palestina være en årsak til den økende antisemittismen?

— Konflikten mellom Israel og Palestina er krevende, men det er helt avgjørende at vi ikke blander den konflikten med antisemittisme - som er ren rasisme.

Skyteskiver

- Får jødene nok en gang lide ved nedgangstider i Europa?

— Vi vet fra historien at i tidligere nedgangstider har jødene blitt skyteskiver og fått skylden for det som går galt. Jeg har ingen gode begrunnelser eller dyptgående analyse av årsakene til det som skjer nå. Men helt uavhengig av hva som er grunnen, er det totalt uakseptabelt at et helt folkeslag utsettes for rasistisk terror. Dette er det bare å ta avstand fra uten at man trenger å finne årsaksforklaringer, sier Audun Myhre.

Han viser til at Holocaust - den industrielle utrydningen av over seks millioner jøder under andre verdenskrig - ikke hadde vært mulig uten likegyldige mennesker. Og det er nettopp likegyldigheten blant oss andre han nå vil til livs.

Les også:

|

Arresteres og isoleres

— Nå må vi ikke være likegyldige, men drøfte hvordan vi kan bidra for å forebygge antisemittisme. Holdningene må arresteres og isoleres, sier han, og lover at Arkivet skal bidra med sitt.

Den tidligere presten og generalsekretæren i Sjømannskirken ble i høst ansatt som leder for Stiftelsen Arkivet. I Gestapos gamle hovedkvarter dokumenteres okkupasjonshistorien fra andre verdenskrig, og tusenvis av skoleelever blir hvert år loset gjennom grusomhetene.

Senest 27. januar hadde de også det som årlig er Norges største Holocaust-markering, og nylig var forfatter Marte Michelet der og foredro om sin bok «Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust».

— Dette er viktige bidrag i kampen mot likegyldigheten, sier Audun Myhre.