Det var på 1970-tallet da mannen hennes hadde en sivil jobb i Forsvaret, og huset er i dag revet. Nå er hun ivrig turgåer, medlem av «Hkh Kronprindsregent Frederiks Laug Af 1788 «, og strålende fornøyd med øya akkurat slik den er:

— Jeg er ofte her ute og ser på kunst sammen med mine venninner. Det er helt topp, sier Else som er kokk, og på tur sammen med søsteren, renholder Bjørg Elin Rosseland og vennene Jon Erland som er pensjonist og bussjåfør Ernst Djupvik.

- Området og miljøet her må tas vare på, mener familien Mortensen som består av pappa Ruben, mamma Sigrun, Gabriel (8) og Esther (5). Foto: Thomas Hegna
- En fantastisk øy med mange muligheter, sier Elise Røthe og Anders Augdal som har flyttet fra Levanger til Kristiansand. Foto: Thomas Hegna
- De kan vel frede området for allmennheten, mener Per Sørensen. Foto: Thomas Hegna
- Hva ville vel New York vært uten Central Park, spør kunstner Jorann Abusland. Foto: Thomas Hegna

Lørdag gikk KrF-politiker Harald Sødal og styremedlemmer i Odderøyas Venner ut i avisen og advarte mot at området ved Flaten kan bli omregulert til boligformål dersom politikerne går bort fra vedtaket om å legge Vest-Agder-museets nye formidlingsbygg på Odderøya.— Nei de må ikke bygge her. Men det er bedre med museum enn boliger. Sånne boliger blir bare for de rike, sier Else Rosseland. Å flytte friluftsmuseet fra Kongsgård har de fire absolutt ingen sans for, men et nytt formidlingsbygg kan til nød gå an:

Finest i byen

— En bygning til gjør ikke noe, men den må stå litt i stil og tilpasses naturen, mener Ernst Djupvik.

— For galt hvis det skulle bli boligbygging her, sier Sigrun Mortensen. Mannen Ruben er riktignok byggmester, men ekteparet setter stor pris på området som de ofte bruker til søndagsturer:

— Helt unikt. Den fineste plassen i byen, sier de. At området ved Flaten blir museum har de ikke noe i mot:

— Det er helt topp med kunstnerne som er her nå, og det miljøet må beholdes. Men et museum kan gi området litt mer stil og kan gjøre det enda mer attraktivt, mener de.

— Nei, museum vil jeg ikke ha her. ikke boliger heller, sier pensjonist Per Sørensen som synes området er greit til turbruk.

— De kan vel gjøre som i Baneheia, og frede det for allmennheten, sier han.

Kreativt miljø

— Veldig trist hvis det skulle kommer boliger her, sier sykepleier Elise Røthe og ingeniørstudent Anders Augdal fra Levanger som har bodd fire år i Kristiansand, og er flittige brukere av Odderøya. Museumsproblematikken har de ikke satt seg inn i, men er svært fornøyd med dagens tilbud:

— Det er et fantastisk turområde. I tillegg er det et kreativt miljø med verksteder, kunst og kultur, og vi går gjerne innom noen utstillinger når vi er her ute, sier de.

En av de om lag 90 kunstnere som har tilhold i de gamle forsvarsbygningene, er Jorann Abusland som både har atelier og driver redesignbutikken «Om igjen» på Flaten.

— Det er viktig å ta vare på det som har vokst fram her, sier hun. Å flytte friluftsmuseet mener hun blir helt feil, og boligtomter på Flaten ser hun absolutt ikke for seg:

— Den eneste grunnen de hadde til å flytte friluftsmuseet fra Kongsgård var å frigjøre tomter til boligbygging på Lund, og det lå penger til grunn. Odderøya har en verdi i seg selv, og man trenger ikke se tomter overalt. Hva ville vel New York vært uten Central Park? spør hun.