— Dette handler ikke om hvilken av side av elva Vennesla sentrum skal ligge. Utviklingen på Hunsøya handler om vekst og utvikling av Vennesla, skriver Tore Gustav Drivenes i reguleringsplanen han har sendt kommunen.

Faksimile av detaljreguleringsplanen Tore Gustav Drivenes har sendt Vennesla kommune. Kjøpesenteret ligger i en bue inn mot fabrikkområdet, ut mot elva kommer boligene. Innkjørselen til Hunsøya skal skje gjennom at det bygges rundkjøring like ved dagens bro inn til øya. Foto: Heitmann, Trond

Angriper storhandel-regelenInvestoren går til angrep på politikernes beslutning om utelukkende å ha storhandel og butikker på over 1500 kvadratmeter på Hunsøya. Han skriver at han ikke vet om en eneste kommune i Norge som har slike begrensninger i deler av et kommune-senter.

Hunsøya er den eneste egnede plassen for et større og robust handelssenter, hvis Vennesla ønsker å bli et regionsenter for handel

— Det er da også et paradoks at det ikke har vært en eneste stor handelsetablering, unntatt dagligvare, på åtte år i Vennesla. Samtidig er handelslekkasjen 40 prosent, skriver Drivenes.

— Skal vi snu trenden, må de som etablerer seg ha tro på beliggenhet og konsept. Hunsøya er den eneste egnede plassen for et større og robust handelssenter, hvis Vennesla ønsker å bli et regionsenter for handel, skriver Drivenes.

Han argumenterer med at det nye kjøpesenteret kan generere 400 millioner kroner i omsetning innen 2020 og skape opp mot 250 arbeidsplasser.

Drivenes viser til at det er bygd kjøpesentre både i Lillesand, Vågsbygd, Mandal og Lyngdal, i tillegg til gigantutvidelsene i Sørlandsparken - uten at noe er skjedd i Vennesla.

Nødvendig med størrelse

— Sterke kjedekonsepter med store markedsbudsjetter, har medført at handelen har blitt mere destinasjonsbasert, og folk er villige til å reise for å få det de vil ha. For å skaffe et bærekraftig handelssenteri Vennesla, er det derfor nødvendig at det blir en miks av store og små butikker. Uten de store konseptene vil folk allikevel reise ut av kommunen, skriver Drivenes til kommunen.

Drivenes satt i styremøte i Scan Trade hele tirsdag, og ønsket ikke å snakke med pressen om Hunsøya-planen.

Men i dokumentene han har sendt Vennesla kommunes plansjef, går det fram at han ønsker å satse stort på handel på Hunsøya.

Slik blir det store, buede kjøpesenteret som Tore Gustav Drivenes vil bygge på Hunsøya. Han snakker om butikk- og næringsareal på 28.000 kvadratmeter. Foto: RAMBØLL

Kjøpesenteret står ikke eksakt hvor stort blir i reguleringsplanen, men han legger opp til 28.000 kvadratmeter med næringsareal:Dagligvare: 4000 m2

Byggevare: 6000 m2

Storhandel: 5000 m2

Posehandel: 6000 m2

Service/tjenester: 2000m2

Hagesenter: 1000 m2

Drivenes vil også legge lekeland, bowlingsenter og treningssenter inn i satsingen. Han setter også av tomt til en ny større barnehage på Hunsøya.

De cirka 40.000 kvadratmeterne med boliger vil fordele seg på blokker opp til sju etasjer og rekkehus. I alt er det snakk om cirka 425 boliger.

Unikt

Tore Gustav Drivenes har brukt nesten ti år på å få fram planen for Hunsøya. Her er han i 2012 etter å ha blitt stoppet av Vest-Agder fylkeskommune. Foto: Kjartan Bjelland

Drivenes har jobbet med Hunsøya-planene sine i snart ti år, og det er tredje gang han søker godkjenning nå, etter at både kommunen og fylkeskommunen har hatt innvendinger før.Drivenes ser for seg en vekselvirkning mellom sin del av Hunsøya, som han kaller Otraparken, og Hunsfos Næringspark (fabrikkområdet)

— Et større senter på Hunsøya vil også styrke etableringer på Hunsfos Næringspark, og man vil på sikt kunna ha 50-60.000 kvadratmeter næringsarealer samlet i en klynge, noe som vil være unikt for en kommune på størrelse med Vennesla, skriver han.

Dette sier Svendsen om planen:

Det er politikerne som må bestemme hvor kjøpesenteret i Vennesla skal ligge. Slik vi ser det, er det ikke marked for to

Daniel Svendsen sier han og faren, Ove, trekker kjøpesenter-planene i Vennesla sentrum hvis Drivenes får bygge på Hunsøya.

— Vi har vært klare hele tiden. Det er politikerne som må bestemme hvor kjøpesenteret i Vennesla skal ligge. Slik vi ser det, er det ikke marked for to, sier Daniel Svendsen.

Han er daglig leder i Trekanten Bygg AS og arbeider sammen med sin far Ove Svendsen med kjøpesenter-planer nord i sentrum.

— Jeg mener Vennesla må lære av andres feil. Det snakkes mye om overetableringer. Da må vi ikke spre handelen, men konsentrere den. Vi brenner veldig for å styrke dagens sentrum, sier Daniel Svendsen.

Svendsen sier politikerne bestemmer. Hvis de sier ja til Drivenes kjøpesenter, vil Svendsen-familien trekke sineplaner om bygg på åtte etasjer og heller bygge leiligheter på arealene de har kjøpt opp nord i sentrum.

Dette sier kommunen:

Ordfører Torhild Bransdal er foreløåpig nokså ordknapp om planene til Tore Gustav Drivenes:

— Jeg har hørt at Drivenes har sendt planen til kommunen, men jeg kan ikke kommentere noe om innholdet i den før jeg ser rådmannens innstilling noe senere. Denne saken må selvfølgelig også opp i partigruppene for behandling, sier hun.

— Han utfordrer kommunestyrets vedtak om å si nei til butikker under 1500 kvadratmeter på Hunsøya?

— Ja, og dette er nok et av spørsmålene som vil bli livlig diskutert, sier ordføreren.

Plansjef Eivind Mauland ønsker heller ikke å kommentere planen nå.

— Vi har mottatt den. Drivenes har svart på en rekke spørsmål som vi etterlyste, så som kollektivtilbud, støyforhold, sykkel- og gangveier og så videre. Jeg vil vente til vi skriver innstilling med å si noe mer, sier Mauland.

Mauland legger opp til politisk behandling i bygg- og miljøutvalget i april eller mai. Hvis ikke politikerne stopper planer, blir det høringsrunde deretter.