— Vi er fylket med mest deltid i hele landet. Det er noe med hele holdningen i landsdelen som er litt merkelig. Det virker nesten som om det er negativt å jobbe fullt. Landsdelen kan til og med skilte med en egen organisasjon som arbeider for at kvinner skal kunne gå hjemme uten å jobbe, sier partiets listetopp foran fylkestingsvalget, Randi Øverland.

Tviler på enighet

Da Støre snakket om Aps politiske kurs før landsmøtet, var det mange kommentatorer som mente at innholdet var et kraftig nikk i retning sentrum. Fortsatt kontantstøtte var en av ingrediensene i tilnærmingen.

— Jeg tviler på at Støre har fundamentert dette i partiet. Vi vil ikke ha den debatten igjen. Aps linje er flest mulig i arbeid, gode permisjonsordninger og gode barnehageordninger. En økning av fedrekvoten er bedre familiepolitikk enn kontantstøtteordningen, sier Øverland.

Ikke forhandle

Med mindre enn fem måneder til lokalvalget, kan kontantstøtteordningen fort bli en viktig valgkampsak i kommuner hvor Arbeiderpartiet og KrF kan havne i forhandlingsposisjon. Mens staten tilbyr kontantstøtte for barn mellom 1 og 2 år, har flere kommuner i Vest-Agder valgt å tilby en lokal kontantstøtte til to-åringer.

— Jeg mener kvinnepolitiske tiltak ikke skal forhandles om. Alle vet at dette er et standpunkt vi har hatt. Jeg håper at denne saken ikke blir brukt strategisk, sier Øverland.

Oppløftende

Mens Arbeiderpartiets førstekandidat i Vest-Agder er sterkt kritisk til at Støre åpner for fortsatt kontantstøtte, blir signalene mottatt med glede i KrF.

— Dette er oppløftende, sier KrFs varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen.

Han har registrert at Ap er i ferd med å manøvrere seg mot det politiske sentrum når det gjelder kontantstøtte, KRLE-faget og økt kvote for syriske flyktninger.

— Når Ap signaliserer støtte i forhold til disse sakene, er det absolutt gledelig. Støre har forstått noe av dette med valgfrihet. Det å la familien finne gode løsninger, sier Kristiansen.

Respekt for familien

At Randi Øverland mener kontantstøtteordningen ikke er i tråd med Aps politikk, bryr Kristiansen seg mindre om.

— Jeg forholder meg til den politiske ledelsen. Jeg forstår hva Øverland sier, men jeg er veldig uenig.

— Hvordan da?

— Vi skal ha respekt for at familier selv skal få bestemme hva som er god familiepolitikk. Jeg skjønner ikke at det skal fremstå som negativt at familien skal få bruke tid sammen med familien. Det er det vakreste som finnes, sier Kristiansen.

Ordning er evaluert

Sist gang KrF hadde ordføreren i Kristiansand, samarbeidet KrF med Arbeiderpartiet. Mette Gundersen stiller som Aps ordførerkandidat til høsten.

— Når det gjelder den kommunale kontantstøtten, den for to-åringer, er denevaluert i Kristiansand kommune. Ordningen har ikke hatt noen besparende effekt for barnehagesektoren, slik intensjonen var. I tillegg viser evalueringen at langt over halvparten av de som benytter kontantstøttetilbudet, er familier med innvandrerbakgrunn. Familier vi gjerne skulle hatt inn i barnehagen, sier Mette Gundersen.

Hun har også registrert at både Høyre og Frp er lunkne med hensyn til å tilby kommunal kontantstøtte fremover.

— Slik jeg ser det, kommer ikke dette til å bli noe tema i valgkampen lokalt, sier Gundersen.