Ferske Nav-tall for legemeldt sykefravær viser at Aust-Agder med 55,5 dager har den lengste gjennomsnittlige varigheten i landet.

— Lengden på sykefraværet er ikke bra, når vi ser at landssnittet er 42 dager, slår avdelingsdirektør Marked og Samfunn i Nav Aust-Agder, Øivind Svensen, fast overfor Fædrelandsvennen.

Etter Aust-Agder følger Nord-Trøndelag og Vest-Agder, med 53,2 og 52,9 dager.

— Vi er under landssnittet for legemeldt sykefravær, men blant dem som blir syke, så er de altså svært lenge syke hos oss, sier avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder, Per Lund.

- Det er ikke bra, og vi jobber med å redusere det antallet, sier han.

Økning

I september i fjor skrev Fædrelandsvennen at sørlendinger er lengst syke i Norge. Da hadde vestegdene landets lengste gjennomsnittlige sykefravær, mens austegdene fulgte hakk i hæl. Legemeldt sykefravær i Vest-Agder var da i snitt 48 dager, mens det i Aust-Agder var 47,5. - Hvorfor har dere ikke klart å få ned disse tallene, Lund?

Kanskje vi skulle bli flinkere til å stille strengere krav

— Det har skjedd en ganske stor endring, og i privat sektor har det vært en ganske sterk nedgang. Men det blir flere kvinner i arbeidslivet, og det gjør at det langvarige sykefraværet øker, uten at vi vet hvorfor.

- Men Sørlandet er i toppen i langvarig sykefravær. Hvorfor har dere ikke fått ned tallene?

— Det handler om samarbeidet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, mellom pasient og lege, og om oss selv. Kanskje vi skulle bli flinkere til å stille strengere krav til de som er lenge sykemeldt. Det er en medvirkningsplikt for arbeidstaker som står sterkt i lovverket, sier han.

- Som hva da?

— Arbeidsgiver skal lage en handlingsplan etter fire uker, og der kan vi bistå arbeidsgiver, for eksempel med alternative arbeidsoppgaver. Vi har også virkemidler som omskolering og lønnstilskudd.

Ansvar

Lund sier at syke som er borte fra jobben mer enn seks måneder har mindre sjanse for å komme tilbake, og at personer med langvarig sykefravær har en tendens til å forbli lenge på trygdeytelser.

— Arbeidsgiver har et stort ansvar for å følge opp ansatte som er syke lenge, og se på muligheten for gradert sykemelding, eller alternative arbeidsoppgaver.

— Det handler også om at folk med plager går lenge og venter på behandling, i stedet for å lære seg mer å leve med sykdommen, og jobbe litt gradert, mener han.

Muskel- og skjelettplager, sammen med psykiske diagnoser, er det vanligste årsakene til sykefravær.

— Vi ser at det er stor variasjon mellom legene i Agder på hvor lenge legene sykemelder for samme diagnose. I løpet av året får vi en ny ordning, hvor legene lettere kan henvende seg til Nav for å finne aktuelle tiltak i stedet for sykemelding, sier Lund.

I toppen

I Vest-Agder er sykefraværsprosenten (se faktaramme) stabil og under landssnittet, men i Aust-Agder har antallet med legemeldt sykefravær gått opp, og er blant fylkene med størst økning.

Vi satser på å få flest mulig over på gradert sykemelding

Her økte det legemeldte sykefraværet fra 5,7 prosent i fjerde kvartal 2013 til 5,8 prosent i fjerde kvartal 2014. Landssnittet er på 5,4 prosent, og Nav peker på at økningen i stor grad skyldes at fraværene varer lenger.

— Aust-Agder har over tid hatt relativt lang varighet i snitt i sykefraværet. Tallene varierer fra kvartal til kvartal, men vi har ligget rundt toppen i lengre tid, sier avdelingsdirektør Øivind Svensen.

- Hva gjør dere for å snu trenden?

— Vi satser på å få flest mulig over på gradert sykemelding. Psykiske og uspesifiserte lidelser er de hyppigste årsakene til sykemelding, og noe aktivitet gjør at du kommer raskere helt tilbake.