— Det er en helt annen verden, sier Tormod Venemyr, i det han kommer ut av privatbilen sin.

Den kjente bussjåføren sier det er betydelig lettere å finne parkeringsplass etter innføringen av parkeringsskiver. Hele tiden er det ledige områder på korttidsparkeringsplassene. Slik var det ikke for få uker siden.

— Det virker som om det er parkeringskulturen som har endret seg markant, sier Venemyr.

- Forvandling

Det bekreftes av kommunens to parkeringsvakter, Arne Vatne og Kristin Nilsen:

— Som natt og dag. Total forvandling. Før parkerte folk på stopp forbudt, foran kjøreporter og overalt. Nå merker vi at alle parkeringsregler respekteres mye mer enn for få uker siden. Venndølene har rett og slett begynt å sjekke skiltingen, sier Vatne.

Parkeringsskive er en skive du har på dashbordet. Du må stille inn klokkeslett for når du ankommer parkeringsplassen. Står du for lenge, får du bot. Parkeringsvaktene godtar også en håndskrevet lapp med klokkeslett nå i starten.

— Vi har hatt tre ukers innkjøringsperiode uten gebyrer. P-skivene er å få i nesten alle butikker og på herredshuset. De som ikke har skaffet seg, bør ordne det nå, sier Arne Vatne.

Slik ser parkeringsskivene ut. De må du ha hvis du skal parkere på offentlig kortidsplass i Vennesla. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

35 fikk gebyrKristin Nilsen skrev cirka 180 parkeringsgebyrer i hele fjor. På to dager denne uka har hun og Vatne skrevet 35 gebyrer.

— Tre handlet om direkte feilparkering. Resten dreide seg om manglende parkeringsskive eller at de har stått for lenge, sier Nilsen, som kommer til å intensivere kontroll-regimet fremover.

— Nå må vi følge opp, slik at parkeringen ikke glir ut igjen. Mye handler selvsagt om at folk nå vet at de blir tatt, sier hun.

Tormod Venemyr har parkert i Vennesla sentrum i mange år. Han er veldig fornøyd med parkeringsskivene.– Det er blitt mye lettere å finne ledig parkeringsplass, sier han. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Unni Bjerkli fra Jærnesheia er i Vennesla for å handle. Hun sier det er blitt mye lettere å finne parkeringsplass. Torsdag var hun i Vennesla for å kjøpe komper. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Hva sier de som får bot?- Tre klaget på at de ikke hadde fått p-skive, men den går ikke. Ikke nå lenger. Ellers har det vært få klager, sier Nilsen.

Advarer mot færre plasser

Styrleleder i Kjøp i Vennesla og bokhandler Jon Terje Ruenes var skeptisk lenge, men er nå fornøyd etter innføringen av parkeringsskivene. Han sier kundene skryter av at det er mye lettere å finne parkeringsplass.

— Foreløpig virker det svært positivt. Men for ansatte og heldagsbesøkende er det blitt mer problematisk. Det er for få heldags parkeringsplasser i Vennesla sentrum nå, sier han.

Ruenes har fått med seg at ordfører Torhild Bransdal har åpnet for å omgjøre flere korttidsplasser til heldagsplasser igjen for å løse denne utfordringen.

Illustrerende. På korttidsplassen til venstre var det alltid fullt før, fordi den er nærmere butikkene. Nå er det ledig plass her, mens heldagsplassen på høyre side er helt full av biler. Den pleide ha ledige plasser før. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Det vil jeg advare mot. Nå ser vi muligheter for økt handel og enklere forhold for kundene. Da er ikke tiden inne for å reversere igjen. Vi må ha de kortidsplassene vi har. Samtidig må kommunen skaffe flere heltidsplasser. Nye områder må reguleres og den store heldagsplassen på Graslia må bli ferdig, sier Ruenes.

- Helt topp

Fra Jærnesheia kommer Unni Bjerkli for å handle i Vennesla. Hun er "helt forstøkt" over hvor mye lettere det er å få satt fra seg bilen.

— Jeg var litt nervøs, for jeg har p-skiva i den andre bilen. Men det ordnet seg. Veldig lett å finne en ledig plass nå. Helt topp, sier hun.