— Vår holdning er at vi ikke trenger å skilte ned hele byen. Vi vil heller samle denne typen informasjon på infotavler. Vi har heller ikke hørt om at røyking er noe problem eller til sjenanse ved noen av lekeplassene, sier parksjef Sven Ole Breland i Kristiansand kommune.

Dette er skiltet LHL vil henge opp på alle lekeplasser.

Derfor har han og parkvesenet takket nei til tilbudet fra Landsforeningen for hjerte— og lungesyke om skilt mot røyking til å henge opp ved lekeplasser. Foreningen har tilbudt seg å henge opp skiltene selv, og det hele er kostnadsfritt for kommunen.

Ett unntak

— Det eneste unntaket er lekeplassen ved Kvadraturen videregående skole. Der er det nok både elever og andre som røyker, så der kan vi godt ha et slikt skilt, sier parksjefen.

Ella Larsen er styremedlem i LHL Kristiansand:

— Jeg har blitt sendt fra den ene instansen til den andre i kommunen, og det er vanskelig å få noe svar, sier Larsen. Hun har påklaget avslaget fra parkvesenet, slik at saken nå skal behandles politisk i byutviklingsstyrets møte 5. mars.

Skiltene er ledd i LHLs landsomfattende kampanje, og har følgende tekst: «Små lunger leker - takk for at du ikke røyker på lekeplassen».

Ella Larsen kan ikke forstå hvorfor ikke parkvesenet vil ha disse skiltene:

— Det er rart at Kristiansand som barnas by ikke kan få til dette. Mange andre byer har takket ja til skiltene, men i Kristiansand er det altså vanskelig, sier Larsen.

Positive foreldre

På lekeplassen i Tresse møter Fædrelandsvennen foreldre som synes skilting mot røyking er helt greit.

— Jeg synes det hadde vært positivt med slike skilt. Nå har jeg riktignok aldri sett at røyking er noe problem her, og jeg har vært her ganske ofte. Men som et bevisstgjørende tiltak synes jeg likevel det er fint. Hele Dyreparken er jo for eksempel røykfri, sier Bernt Friede som dytter huska med datteren Tilda (4).

Også Emily Svärd er positiv:

— Det kan ikke skade med et slikt skilt, selv om jeg ikke selv har sett at voksne røyker på lekeplassen når det er barn til stede. Men jeg ser av og til at ungdommer røyker på lekeplasser på kveldstid, og da kan det ligge igjen sneiper som barna kan putte i munnen, sier Svärd.

Begrunnelse

I saksdokumentene til byutviklingsstyret begrunner parksjef Breland og hans stab sin holdning på denne måten:

«Parkvesenet ønsker ikke at påbud og oppfordringer plassert ute i anleggene skal prege publikums opplevelser i våre grønne områder. Grønne områder skal være et pustehull i en informasjonstett hverdag. Vi vurderer det som en kvalitet i seg sjøl å ha friområder uten reklame, informasjon og ulike påbud, og enhver får ta et personlig ansvar for å oppføre seg på en hensynsfull måte mot andre brukere.«