UP-sjef Runar Karlsen Foto: NTB Scanpix

Det bekrefter UP-sjef Runar Karlsen til Fædrelandsvennen, som nå beklager hendelsen.

— Jeg skjønner at dette var veldig uheldig, og det er viktig at tjenestefolk er korrekt uniformert og kan vise korrekt identifikasjon når påkrevd. Det er ingen grei situasjon å stå overfor en bevæpnet person når du ikke er helt sikker på at vedkommende er politi, sier UP-sjefen.

UP-sjef Runar Karlsen. Foto: NTB/Scanpix

— En slik situasjon skaper engstelse og usikkerhet, og det skal alltid fremstå helt utvilsomt at du er polititjenestemann. Spesielt gjelder dette når man bærer våpen. Dette eksemplet vil vi nå bruke på hvordan vi ikke skal fremstå, og det har jeg gjort klart til mine ni distriktssjefer, slår Karlsen fast.

Reaksjoner

Det var lørdag at flere reagerte på en bevæpnet mann under Agdermesterskapet i Sørlandshallen. Foreldre la merke til en mann som sto blant publikum med pistol i et lårhylster. Mannen hadde på seg refleksbukser, men kunne ikke vise legitimasjon på at han var politi.

En av foreldrene fortalte at hun ringte politivakta da mannen ikke kunne legitimere seg som politimann, men at hun ikke fikk noe svar på om mannen var på vakt.

Stasjonssjef Ole Hortemo utelukket da at en bevæpnet politimann kunne ha vært der på fritiden. Men Runar Karlsen sier at politimannen ikke var der på oppdrag.— Jeg har forstått det slik at han ikke var kalt ut på et politioppdrag til Sørlandshallen, men var der på et privat ærend eller for å gi en beskjed.

- Er det greit?

— Man skal ikke gjøre private ærend i tjenestetiden. At vi bærer våpen er nytt for publikum, og derfor er det veldig viktig at vi skjerper inn hvordan vi opptrer, sier han.

Karlsen sier at hendelsen ikke får noen videre konsekvenser for polititjenestemannen.

— Han er blitt snakket til av distriktssjef Øystein Krogstad, som har korrigert den saken og den er nå avklart.

Skjerper rutinene

Politimester Kirsten Lindeberg sier følgende:

— Det viktige for meg er at det er avklart at dette var en politimann, og at UP skjerper rutinene og tar saken opp der. Så skal vi også se på egne rutiner, og stramme opp hos oss. Dette er enda mer aktuelt etter at vi ble bevæpnet, sier Lindeberg til Fædrelandsvennen.

- Men burde ikke politiet funnet ut der og da om dette faktisk var en politimann?

— Det må jeg sjekke opp i, og det har jeg ikke anledning til nå. De som kan svare på det har gått fra jobb, sier hun til Fædrelandsvennen fredag ettermiddag.