Tapetresten festes på settekassen med dobbeltsidig tape. Det gjør det enkelt å angre seg. Foto: Fredrik Varfjell
En billig klokke får karakter med litt frisk gulfarge. Foto: Fredrik Varfjell
Med en strikk rundt puffen slipper du å ha aviser og fjernkontroller slengende i sofaen. Foto: Med en strikk rundt puffen slipper du å ha aviser og fjernkontroller slengende i sofaen.
Ipad med hjemmelaget beskyttelse. Foto: Fredrik Varfjell
Et skoskap fra Ikea har fått personlighet med nye knotter. Foto: Fredrik Varfjell
- Jeg hadde veldig lyst på en Agnes-vase fra Normann Copenhagen. Men siden jeg har shoppestopp, måtte jeg lage min egen variant i stedet. Det tok tre minutter, forteller Ann Merete Slåttland. KLIKK DEG VIDERE FOR Å SE FLERE AV TIPSENE HENNES Foto: Fredrik Varfjell

Man kjenner fort på shoppelysten når man er opptatt av interiør. Det dukker stadig opp fine ting jeg har lyst på, sier Ann Merete Slåttland.

Hun viser fram en vase i svart og hvitt.

— Jeg hadde veldig lyst på en Agnes-vase fra Normann Copenhagen. Men siden jeg har shoppestopp, måtte jeg lage min egen variant i stedet. Det tok tre minutter, forteller hun.

En blomsterpotte fra Ikea, litt svartmaling og en pensel var alt som skulle til.

Unike gjenstander

Gjenbruk og redesign har vært en trend i flere år. Interiørbloggerne har gitt trenden nytt og forlenget liv ved å gjøre egne prosjekter tilgjengelige for alle, gjerne under en egen DIY-fane. DIY står for «do it yourself», altså «gjør det selv».

Interiørstylist Signe Schineller mener interessen for å gjøre ting selv handler om at vi ønsker å skille oss ut.

— Så lenge ting er kjøpt og betalt, er de heller ikke unike. Når vi lager ting selv, føler vi oss både smartere og mer miljøvennlige. Og så blir man jo stolt over det man har fått til, sier hun.

Hvitmaling og rød strikk er alt du trenger for å trylle hermetikkbokser om til dekorative opbevaringsbokser. Foto: NTB/ Scanpix

Selv har hun holdt på med redesign helt siden barndommen og viser fram noen av sine egne interiørprosjekter på bloggen resignert.no.— Trenden kom for alvor i 2007-2008 og har utviklet seg videre ved at bloggerne sprer sine ideer. Egentlig er jo ikke dette noe nytt; bestefaren min har holdt på med redesign hele sitt liv ved å ta noe han har liggende og gjøre det om til noe annet, påpeker hun.

Lager idébank

En av bloggverdenens mange DIY-entusiaster, er Vibeke Alvestad Johansen. På sin blogg interiorbazar.blogspot.no har hun beskrevet over 100 interiørgjenstander du kan lage selv. I høst startet hun i tillegg nettsiden «DIY bazar».

Ann Merete Slåttland ønsket seg en Agnes-vase fra Normann Copenhagen. Hun endte med å lage sin egen rimelige kopi. Foto: Fredrik Varfjell

— Jeg ønsket å samle alle de gode ideene fra de kreative bloggerne der ute, slik at de skulle bli enklere å finne. Jeg kontaktet idérike bloggere jeg kjente til og oppfordret dem til å legge inn sine tips, forteller hun.Hittil har 500 prosjekter fått plass på siden, under kategorier som belysning, bordpynt, jul og møbler. Hun mener alle kan ha glede av å prøve seg på et prosjekt.

— Jeg tror det mest handler om å ta seg tid, sier Vibeke.

Kostbart trenger det i hvert fall ikke være.

— Bare i løpet av den siste uken har jeg fått tre skap gratis via Finn, som jeg planlegger på pusse opp. Noe av det jeg lager, selger jeg videre.

Instragram-bilder

Hermetikkbokser dekorert med papir gir fin oppbevaringsplass for kjøkkenutstyr. Foto: Franziska Taube / NTB Scanpix

Ann Merete Slåttland står bak bloggen kreativ-i-tet.blogspot.no og Instagram-kontoen annmeretes. Nylig inviterte hun andre interiørinteresserte med på Instagram-utfordringen #takreativitetentilbake. Utfordringen hun ga, var å lage noe av ting man allerede hadde liggende.Bilder av over 500 prosjekter kom inn, fra nærmere 100 brukere. Her var for eksempel en hjemmelaget stringhylle av hyssing, planker og trekuler. Knagger laget av lekeklosser. Kaffefilter formet til en fluffy lampeskjerm og puter laget av en penkjole.

— Det er mange interiørprosjekter som alle kan få til og som blir veldig fine, sier Ann Merete.

Hun viser hvordan man kan teipe fast tapet inne i en gammel settekasse eller lage dekor av lyspærer ved å dekke dem med glitter.

— Jeg følger mange både hobbyblogger og interiørblogger og henter mye inspirasjon derfra. Man trenger ikke nødvendigvis komme opp med ideene selv. Poenget er gleden over å lage noe selv. Jeg pusler med prosjektene mine fordi det gir meg energi.

Ann Meretes starttips

Kopier andre . Du trenger ikke å finne opp kruttet, prøv deg heller på prosjekter du finner på blogger eller andre steder på nettet. Egne ideer dukker gjerne opp etter hvert.

Begynn med noe enkelt og lite tidkrevende . Det trenger ikke være vanskeligere enn å putte en pen tapetrest i en bilderamme.

Ikke gi opp om det første forsøket blir mislykket. Andre gangen går det som regel mye bedre.

Let gjerne på loppemarkede r etter gjenstander du kan gjøre noe mer ut av.

Plukk med deg kvister, kongler, steiner og andre ting du kan bruke.

Mangler du hobbyutsty r, har Nille, Tiger, Europris og Søstrene Grene det meste du trenger for en rimelig pris.