ARENDAL: — Vi skal avhøre to gutter i 16-17 års alderen i løpet av ettermiddagen, sier etterforskningsleder ved Arendal politistasjon Jens Martin Reiersølmoen til fvn.no onsdag.

Han vil så langt ikke si noe om hva slags status de to guttene har i saken, men flere vitner skal ha meldt seg for politiet etter brannen og skissert hendelsesforløpet.

  • Det har kommet visse antydninger på hva som kan ha skjedd, så får vi se om de stemmer, sier Reiersølmoen til fvn.no.

Brannen ved skolen startet i 20-tiden tirsdag kveld. Store styrker fra brannvesenet jobbet utover kvelden og natten med å få kontroll over flammene.

— Klokken 02.30 meldte brannvesenet om at de hadde kontroll på stedet. En drøy time etterpå var brannen så godt som slukket, sier operasjonsleder Toralf Jørgensen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

- Skader for millioner

Store deler av skolen ble totalskadet i brannen. Taket på gymsalen og lærerværelset, i tillegg til store deler av ungdomstrinnet, har fått store brann-, røyk- og vannskader.

— Det dreier seg om verdier for millioner av kroner. Det blir ikke helt enkelt å drive normal skole der de nærmeste dagene, sier Jørgensen.

Ifølge politiet startet brannen trolig i noen søppelcontainere. Det begynte først å brenne i en smal del av skolebygningen som forbinder to større deler av bygget. Deretter spredte flammene seg til begge sider, og dermed til lærerværelset og undervisningslokalene.

To mindreårige gutter ble observert med fyrverkeri på stedet da brannen startet, og politiet mistenker dem for å forårsaket brannen.

— Det ble skutt opp fyrverkeri, og vi tror at disse kan ha startet brannen i søppelcontainerne. Vi håper å få hentet inn de to guttene i løpet av dagen, i tillegg til at vi vil avhøre vitner og etteforske videre, sier Jørgensen til fvn.no onsdag morgen.

Skal undersøkes

Han understreker at det er for tidlig å slå fast brannårsaken.

— Å fastslå brannårsaken hundre prosent er for tidlig. Krimteknikere skal undersøke stedet etter hvert, sier operasjonslederen.

Onsdag er krimteknikerne fortsatt ikke ferdig med sine undersøkelser på brannstedet.

  • Krimteknikerne er ikke ferdig på stedet. De har vært i dag og skal tilbake i morgen igjen, sier Reiersølmoen.

På det meste jobbet 30 personer fra brannvesenet med å få kontroll over brannen natt til onsdag. Brannmannskaper fra Froland, Moland, Arendal, Grimstad og Kristiansand ble kalt ut. Sivilforsvaret bistod brannvesenet utover kvelden med lysutstyr og varmetelt.

— Fem mann ble igjen på stedet etter at brannen var slukket for å sikre at den ikke blusset opp igjen, sier Jørgensen.

Ifølge vitner fvn.no har snakket med, stod flammene en periode mellom fem og ti meter til værs. Over 500 elever er berørt av brannen.

— Hele ungdomsfløyen er ødelagt, sier rektor Aslak Heim-Pedersen til VG Nett.

Barnetrinnet starter opp i morgen

Går det som rektor Aslak Heim-Pedersen nå håper, kan barnetrinnet ved Birkenlund skole starte opp igjen allerede torsdag morgen. Onsdag formiddag ble det bestemt at elevene ved ungdomstrinnet først starter opp igjen mandag 7. januar

Ifølge skolens egne nettsider ble Birkenlund skole bygget som en ren barneskole i 1964. I 1968 ble ungdomsskolen innviet. 1. januar 2004 ble skolene slått sammen og fikk navnet Birkenlund skole.

(Foto: Ernest Boswarva)