SONGDALEN: Jakten startet på østsiden av Nodeland sentrum, da politipatruljen ville snakke med mannen om to mindre alvorlige forhold.

Patruljen gjenkjente 36-åringen, og visste at han kjørte uten gyldig førerkort. Da han ikke stoppet, ble det ifølge vitner en vill politijakt.

Les også: Etterforsker dødsulykke etter politijakt

I rundkjøringen ved Shell-stasjonen i Nodeland sentrum så et vitne bilføreren komme i høy fart med politiet hakk i hæl.

— Ikke mulighet til å bremse

  • Jeg så først bilen komme gjennom rundkjøringen. Føreren kjørte i 100 kilometer i timen gjennom krysset. Det er jeg sikker på. Politibilen kom om lag fem sekunder bak. Den hadde like høy fart, og brukte sirener, forteller vitnet, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Han mener det bare var flaks at ferden ikke gikk galt allerede i rundkjøringen.

— Hadde det kommet en lastebil, hadde det blitt et kraftig smell. Bilføreren hadde ikke mulighet til å bremse i rundkjøringen. Han så seg ikke rundt, sier vitnet.

GJENNOM RUNDKJØRING: Politijakten gikk gjennom denne rundkjøringen i Nodeland sentrum. (Foto: Elling Svela) Politijakten fortsatte forbi Greipstad kirke, og videre på fylkesveien mot Øyslebø. Ved det siste huset før 50-sonen slutter, var fortsatt farten langt over fartsgrensen.

Fikk et glimt av politibilen

— Jeg hørte først sirenene fra Nodeland sentrum. Deretter hørte jeg en bil kjøre forbi i full fart, og kikket ut av vinduet. Jeg fikk bare et glimt av politibilen, som fortsatt kjørte med sirener, sier Kjartan Rønvik, som bor om lag én kilometer fra Greipstad kirke.

Trafikken forbi boligen i Tronstadvegen er begrenset, og Rønvik mener derfor å høre det på lyden når en bil kjører fort opp bakken nedenfor.

- Vi vet hvor fort bilene kjører forbi her. Jeg er forsiktig når jeg anslår farten til om lag 90 kilometer i timen. Jeg fikk følelsen av at dette var cowboykjøring, og at nå var det virkelig noe alvorlig som hadde skjedd, sier han.

Også et tredje vitne fvn.no har snakket med, bekrefter at politiet brukte blålys og sirener oppover Tronstadvegen. Hun møtte de to bilene like øst for Tronstadvatnet, bare få kilometer fra ulykkesstedet.

Kunne ikke spores

Ulykken skjedde om lag ni kilometer fra Greipstad kirke, ved Birkelandsvatnet. Den 36 år gamle bilføreren kjørte utfor veien like over en bakketopp, og traff et tre. Han ble bekreftet omkommet på stedet.

Etter utforkjøringen hevdet politiet på ulykkesstedet at patruljen ikke hadde brukt verken blålys eller sirener. Vanligvis kan operasjonssentralen spore om bilene har på sirenene, men den aktuelle politibilen var ikke utstyrt med dette sporingssystemet.

— Vi kunne ikke se om politibilen brukte sirener og blålys, og hadde ikke kunnskap om dette i går. Noe utover det vil jeg ikke kommentere, siden saken er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

Etterlyser vitner

Spesialenheten sendte mandag to etterforskere og en etterforskningsleder til Kristiansand for å undersøke omstendighetene rundt politijakten. De returnerte til Oslo tirsdag morgen, etter å ha avhørt de to polititjenestemennene som forfulgte 36-åringen, samt operasjonsleder Steinsland og et vitne.

Etterforskningsleder Anniken Qvale bekrefter at patruljen brukte sirener og blålys.

— Det kan jeg bekrefte, men om det var hele veien eller av og på, har jeg ikke oversikt over, sier hun, og oppfordrer vitner til å ta kontakt.

- Vi er interessert i å komme i kontakt med folk som kan ha observert kjøringen fra Nodeland til ulykkesstedet, sier etterforskningslederen.

Hvor høy farten var under politijakten, eller hvorvidt det var bagatellmessige forhold som gjorde at patruljen startet forfølgelsen, vil imidlertid Qvale foreløpig ikke si noe om.

— Jeg vil ikke kommentere konkrete opplysninger på nåværende tidspunkt. Det er for tidlig i etterforskningen til det, sier hun.

BLOMSTER OG LYS: Tirsdag var det tent lys og lagt ned blomster ved ulykkesstedet i Tronstadvegen. (Foto: Elling Svela)