Sykkeltur— Tursykkelen bør ha mange gir og bremser både foran og bak, sier butikksjef Heli Seeberg i Sykkelsenteret AS i Bergen. Hun kvier seg ikke for å anbefale en hybridsykkel til «bare» 3500 kroner. Hybridutgaver har med seg det beste fra både racersykler og terrengsykler.- Kvalitet koster alltid mer, men du betaler litt for navn og merke også på sykkelfronten, antyder butikksjefen.I dag kommer flere relativt rimelig sykler med skivebremser, men fremdeles er de fleste syklene utstyrt med felgbremser.- De som velger skivebremser bør satse på den hydrauliske varianten, råder veilederen. Hun har ikke tro på at veldig myke seter gjør utslaget for dem som er engstelige for smerter i bakpartiet. - Alle vender seg fort til harde seter, mener hun. For de minste.

Det krever litt ekstra utstyr hvis små barn skal være med på sykkelferie. Seeberg anbefaler sterkt å ha de minste i en tilhenger. Slike tilhengere koster 4000-4500 kroner, og finnes i både enkle og tvillingutgaver.Klær, telt og mat kan fraktes både i sykkelveskene foran og bak og i en egen varehenger. Det finnes enkle utgaver og modeller som er helt vanntette. - Unngå i det lengste å ha noe tungt på ryggen, råder Seeberg. Hode og hender.

Når vi rusler gjennom de to butikketasjene med vegger tettpakket med verktøy, deler og ikke minst klær fra innerst til ytterst - ser vi da tilløp til utstyrshysteri hos pedalfolket?Butikksjefen parerer: - Vi råder folk til å sykle med hansker fordi det holder hendene varme og det gir sikrere grep om styre og bremsehåndtak. Det er også mindre risiko for at hendene blir skrubbet opp i tilfelle uhell. - Vi anbefaler så sterkt vi kan å bruke hjelm, uansett om det sykles lange eller korte turer. Moderne hjelmer veier lite, ventilerer godt og de tar seg faktisk ganske pent ut, presiserer Seeberg. Hun noterer med glede at det selges mer og mer sykkeljakker i signalgult. Ikke jålete.

Hvis det sykles i regn eller på svalere dager, er det smart å ha en tynn lue under hjelmen eller et regntrekk.- Løse armer og bein er lette å trekke av og på, og slikt tar liten plass i sykkelveskene. Det er ikke jålete å bruke ordentlige sykkelklær. De er lette å vaske og tørker fort. Sykkelbukser med innlegg øker sittekomforten og tar opp svette. Tekst: Magne ReigstadBergens Tidende/Fædrelandsvennen