Kristiansand: Den 42 år gamle selgeren i advokat Olav Syltes havarerte bilforretning Biltorget AS sier han fikk beskjed om å endre kjøpesummen på en importert bil fra 9.000 til 5.550 euro for å redusere de norske avgiftene, og skrive en kontrakt som samsvarte med det laveste beløpet.

— Er du enig i at du ba den ansatte om å utføre en straffbar handling?, spurte advokat Knut Henning Larsen. Han er forsvarer for 42-åringen som var ansatt hos Sylte, og som har tilstått dokumentfalsk.

— Det må jeg tenke på. Det er en rettslig problemstilling, sa Sylte.

— Men har du oppfordret til en straffbar handling?

— Jeg ser jo det, og jeg beklager det som har skjedd. Men det dreier seg ikke om dokumentforfalskning. Jeg har kun bedt den ansatte oppgi en annen sum til Tollvesenet enn det jeg betalte for bilen, fremholdt advokaten til sitt forsvar.

Omstridt kontrakt

Sylte erkjente altså i retten i går at han opererte med feil kjøpesum for bilen han importerte fra Tyskland til Norge i mai 2006. For Sylte er det strafferettslig avgjørende at han ikke blir dømt for dokumentforfalskning ved at han har bidratt til å lage en kontrakt hvor den feilaktige kjøpesummen står.

Advokat Knut Hennig-Larsen krysseksaminerte sin kollega tøft i retten i går.

— Men du har sagt i politiavhør at du forholdt deg til kontrakten?

— Jeg har forklart i retten i dag at jeg ikke kjente til kontrakten. Men jeg tok en sjanse i politiavhøret og forklarte meg ikke fullstendig. Det er ikke riktig at jeg har bedt den andre tiltalte, og min tidligere kollega, om å skrive en falsk kontrakt, understreker Sylte.

Advart

Sorenskriver Yngve Svendsen grep på dette tidspunkt inn i eksaminasjonen.

— Du som er advokat, og som i tillegg har vært forsvarer i en lang rekke saker her i retten, - tenkte du ikke over det uakseptable og risikable ved å forklare seg til politiet på en måte som ikke samsvarer med det faktiske forhold, sa dommeren.

— Jeg forstår ikke helt hvorfor jeg gjorde dette, sa Sylte.

Han erkjente i retten at han også hadde tatt med seg en bil inn fra Tyskland til Norge uten å gi beskjed til Tollvesenet om at bilen var omlakkert i utlandet. Sylte sa at han selv hadde lakkert den under utenlandsoppholdet. Sylte slapp dermed å betale moms.

Advokaten nektet for øvrig de andre tiltalepunktene om brudd på bokføringsloven, momsloven og toll-loven.

Rot i regnskapet

Biltorget AS er under tvangsoppløsning fordi det ikke er revisor i selskapet. Den som hadde regnskapsoppdraget for firmaet møtte som vitne i går. Regnskapsføreren fortalte om et firma nærmest uten rutiner for regnskap og bilag.