KRISTIANSAND: 25-åringen fra Senterpartiet synes det er merkelig at en frivillig organisasjon som jobber med noe så bra som ren by, går foran med et så dårlig eksempel.

38 MERKER.

Bare fra Torvet, ned til Postgården og opp Markens til Slottet talte Fædrelandsvennen 38 klistremerker fra «Hold blomsterbyen ren» da vi kikket etter dem i går. Aksjonsleder i «Hold blomsterbyen ren», Lise Kristiansen , er helt uenig i at hun og de andre i aksjonen er med på å forsøple.

– Jeg blir lei meg og mister nesten piffen nå. Vi driver et flott arbeid. Klistremerkene er søte og vakre og budskapet er flott. Det kan da ikke være forsøpling. Tvert imot gjør vi en kjempeinnsats – helt frivillig. Vi fortjener takk, sier Lise Kristiansen.

Kommunens regelverk er klart. Klistremerker og plakater skal kun henges opp på godkjente steder. Selv om avdelingsleder Per Kjelsaas ikke husker å ha godkjent klistremerkene til «Hold blomsterbyen ren», sier Kristiansen at hun har fått lov. Det vanlige er at kommunen sender regning for vask når de oppdager hvem som har klistret ting på kommunale søppelkasser. Tagging anmeldes alltid til politiet.

– «Hold blomsterbyen ren» er et så flott initiativ at vi ikke kommer til å kreve opprydding eller sende regning, selv om jeg ikke synes noe om klistremerker på vår eiendom. Vi venter til utpå høsten. Da skal vi fjerne dette for kommunens regning, sier Kjelsaas.

– ELENDIG SIGNALEFFEKT.

Det reagerer Julie Nilsen på. Hun er en av bystyrets yngste, og synes kommunen ikke skal være snillere med voksne som forsøpler enn ungdom som gjør det.

– Hvis noen har gitt lov til dette synes jeg det er dårlig. Saken og initiativet er veldig godt, men det er elendig signaleffekt å gi noen lov og andre ikke. Hvis ikke det er gitt lov, synes jeg de voksne menneskene bak «Hold blomsterbyen ren» skal få samme reaksjon som ungdom ville fått hvis de klistret. Vi vet jo at der det kommer ett merke kommer ofte flere. Derfor er dette forsøpling, sier hun.

Lise Kristiansen er helt uenig:

– Våre merker er jo positive og skaper holdninger – noe helt annet enn konsertplakater og sirkus. Mange av dem går jeg selv rundt og river ned, sier hun.

Per Kjelsaas sier at tilgrising av offentlig eiendom er et stort problem som årlig koster anselige beløp for Kristiansand kommune.

Hold blomsterbyen ren

Drives på frivillig basis og samarbeider med kommunen.

Aksjonen rydder søppel to ganger i uken utenfor Sørlandssenteret.

Over 100 frivillige deltar.

Flere har også adoptert egne gater eller strender som de tar ansvar for å rydde.

Aksjonen deler ut priser til dem som går foran med godt eksempel.