I går møttes 17 av Agder-fylkenes til sammen 30 ordførere hverandre i Grimstad på initiativ fra byens ordfører Hans Antonsen (V). Med Kommunenes Sentralordfører som vertskap var eneste sak på agendaen: Bør det startes en ny prosess med sikte på å finne ut om tiden er moden for å slå sammen de to Agder-fylkene? Det ble ikke fattet noe vedtak, men stemningen gikk klart i retning av at de fleste ordførerne mener tiden er overmoden – og det store ordførerflertallet later til å mene at det bør bli ett Agder-fylke innen stortingsvalget i 2011. Gjerstad-ordfører Rune Hagestrand (Høyre) var helt uenig i at det er større ulempe å være utkant i et sammenslått Agder-fylke enn han er klint inn i Telemarks grense i Aust-Agder i dag. Han minnet skeptiske ordførerkolleger på grensen øst i Aust-Agder om at småkommuner kan stå sterkere sammen i ett Agder med 30 kommuner ­– enn blant 15 kommuner i dagens fylke.

Vegårsshei-ordfører Maya Twedt Berli (Arbeiderpartiet) var hjertens enig, selv om hun medga at verken hennes egen sønn (!) eller flertallet av egne innbyggere er enige akkurat nå. Også Tvedestrands-ordfører Jan Dukene (tverrpolitisk liste) – et steinkast fra øst-grensen – mener det bør bli ett Agder.

Men andre grense-ordførere er helt uenige: Risørs nye Rødt-ordfører, Knut Henning Thygesen, mener sentraliseringen har gått langt nok, og at fylkene er store nok. Han frykter å bli enda mer marginalisert i et stort Agder enn i dagens Aust-Agder. Åmli-ordfører Tellef Olstad var enig. Han antyder overfor Fædrelandsvennen at stilt overfor et tvangsvalg, kan det være at Åmli i stedet søker overgang til Telemark! Også Frolands ordfører Sigmund Pedersen (Senterpartiet) var enig med Thygesen, og mente fylket er stort nok og ønsker ingen sammenslåing nå.

Kristiansands-ordfører Per Sigurd Sørensen (H) sier seg etter møtet glad for at prosessen tydeligvis er kommet i gang igjen, og er utålmodig.

Varaordfører Tormod Vågsnes (KrF) møtte fra Arendal. Han sa han hadde konferert med Ap-ordfører Torild Rolstad Larsen samme morgen, og at de var enige om at Agder-debatten nå må opp på bordet igjen også i Arendal. Han mener det er liten tvil om at tiden jobber for ett Agder, men var i likhet med fylkesordfører Laila Øygarden (Ap) veldig opptatt av at man må forankret beslutningene godt lokalpolitisk nå – ellers strander det hele igjen. Han var veldig skeptisk til å presse på for en avklaring innen 2011. – Tiden jobber for ett Agder, men vi må ta oss tid, sa Vågsnes.

— Under den store kommunesammenslåingen rundt 1960 sa mange sentrale politikere at tiden var overmoden for en sammenslåing av Agder-fylkene. Det er langt over 40 år siden! Hvor lenge skal tiden jobbe for ett Agder? – I 40 år til?? repliserte Sørensen.

Fylkesordfører Laila Øygarden lovet at fylkesutvalget i Aust-Agder nå vil sette saken på dagsorden i slutten av august. Det var opprinnelig meningen at saken skulle på kartet 17. juni, men ble utsatt på grunn av brannen i Froland.