FLEKKEFJORD: Sprengstoffblandingen ble oppdaget i 1895, men gikk så i glemmeboken inntil terrorister gjenoppdaget den på 1980-tallet.

— Samme type bomber ble senere brukt i London, på Bali og Casablanca, fortalte politiadvokat Arne Kjønstad i Lister tingrett i Farsund tirsdag.

Det var en kamerat av den tiltalte 21-åringen som hadde funnet oppskriften på internett og spurt seg fram om ytterligere detaljer for den ytterst sensitive produksjonen. Ingrediensene hadde gjengen kjøpt i vanlige forretninger i distriktet. En flyvetanke om å bruke bomben på 4,8 kilo til å utløse en 50-kilosladning med en tilsvarende sprengstoffblanding som Titania bruker i dagbruddet i Sokndal, ble heldigvis forlatt.

Flaks at ingen ble skadet

Politiadvokaten påsto i prosedyren at det var en «ren tilfeldighet» at ingen ble personer ble skadet av nyttårsbomben som ble avfyrt i skolegården på tidligere Trellebakken gymnas fem minutter inne i det nye året. Han la ned påstand om fengsel i åtte måneder, derav fem måneder betinget med hele fem års prøvetid. Det siste var ment å være et kraftig signal til tiltaltes gjeng om å holde seg unna sprengstoff.

Forsvareren, advokat Bjørgulv Rygnestad, la derimot vekt på at bomben var plassert åpen på fast grunn nettopp for å unngå personskade. At noen kunne kommet tilfeldig forbi anså han som lite sannsynlig siden folk samlet seg på Lundsen langt unna skolegården da det nye året ble feiret.

Ba om høyst 90 dager fengsel

Rygnestad, som selv har vært politiadvokat, kritiserte sin tidligere kolleger for manglende rekonstruksjon av hvor lenge lunten brant og om bomben, slik den var plassert, virkelig kunne ført skadet personer og ikke bare bygninger. Rygnestad mente også politiet hadde bygd tiltalen på feil lovparagraf og reagerte kraftig på aktors henvisning til rettsavgjørelser der gjerningsmennene bevisst hadde skutt mot andre folk. Ut fra en annen og «mildere» straffebestemmelse antydet Rygnestad en straff på fengsel i høyst 90 dager, derav 30 ubetinget eller aller helst samfunnsstraff.

Den tiltalte 21-åringen fikk vitnebekreftelse fra en medsammensvoren på at planen først var å detonere ladningen i Søylandsheia eller på Storeheia to-tre kilometer fra Flekkefjord sentrum.

21-åringen tok selv avgjørelsen om å detonere bomben på Trellebakken for at flest mulig skulle høre et skikkelig smell.

— Jeg regnet ikke med at noe skulle bli ødelagt, beklaget tiltalte som sa seg erstatningspliktig.

Aktor mener 21-åringen bør erstatte de takserte skadene til 342.000 kroner fullt ut. Forsvareren antydet en halvering ut fra en kombinasjon av lemping og virkelige reparasjonsutgifter.

Dom faller ventelig fredag.

Fædrelandvennen/ Stavanger Aftenblad