Etter at alle i risikogruppene om en uke eller to har fått tilbud om vaksine mot svineinfluensa, står folk med nærkontakt med risikogrupper først i køen, sammen med svinebønder.

Deretter skal hele befolkningen få vaksinetilbudet.

Men siden Norge fortsatt ikke har fått brorparten av de bestilte vaksinene, trer en ny prioriteringsrekkefølge inn: De yngste skal få først.

– Det vil variere fra kommune til kommune, og etter hvor mye vaksine som er tilgjengelig. Men de yngste skal prioriteres først. Det vil si at det i en by for eksempel bare vil være de under 20 år som får vaksinen den første perioden etter at risikogruppene er ferdig vaksinert, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog.

Kommunenes jobb

Han presiserer at det er opp til hver enkelt kommune å finne den riktige alderssammensetningen for gruppene, avhengig av antall innbyggere og tilgang til vaksinen.

Guldvog sier Helsedirektoratet så langt ikke har ønsket å formulere en konkret prioriteringsrekkefølge for massevaksinasjonen for å hindre forvirring mens bare risikogruppene skal ha vaksine.

– Vi skal formulere dette budskapet klart i kommende uke, sier Guldvog. Prioriteringen er laget på bakgrunn av tall som viser at det er de yngste som er mest utsatt for smitte.

– Det er spesielt de under 30 år som har stor risiko for smitte, presiserer Guldvog.

Det er om lag 1,2 millioner nordmenn under 20 år, ifølge Statistisk sentralbyrå. 126000 av dem bor i Oslo.

– I en situasjon med relativ mangel på vaksine er det egentlig en fordel at vi får statlige føringer som prioriterer i noen grupper. Da vil det bli lettere å si at noen må vente, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo.

Informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune sier de jobber med flere mulige modeller for massevaksinering.

– Et alternativ er å tilby vaksine bare til de yngste først. Da kan vi få en utfordring hvis familier må stille seg i køen flere ganger fordi de har barn i ulik alder. Et annet alternativ er å prioritere familier med barn først. Vi vil bestemme oss for hva vi gjør når vi vet hvor mange vaksinedoser vi får, sier Rastad.

Klar prioritering

Slik tenker også kommuneoverlege Helge Garåsen i Trondheim.

– Vi kommer uansett til å prioritere de under 18 år og som går på skole. Om vi skal ha en ytterligere differensiering blant dem over 18 år, kommer an på hvor mange vaksiner vi får. Det skal jeg svare deg på om et par uker, sier han.

I Stavanger har de allerede lagt opp til at de yngste skal vaksineres først, både hos fastleger og på skolene.

– Vi vil kalle inn de yngste først. Vi vil gå ut til skolene, samt oppfordre folk om å bestille timer hos fastlegene, sier smittevernoverlege Max Jens Holm.

I Kristiansand har de foreløpig ikke lagt opp til noen aldersprioritering, men sier at de sene vaksineleveransene gjør at de får god tid til å planlegge en slik kø, selv om det blir ressurskrevende.

Kommuneoverlege Tor Carlsen i Drammen sier at de vil følge myndighetenes anbefaling, og at de jobber med å finne praktiske løsninger for å få vaksinert de yngste først.

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus håper ikke det blir nødvendig med egne alderskøer. Som fylkeslege følger han med på om Oslo og kommunene i Akershus har gode nok planer for å takle pandemien. Han sier at de jevnt over har gode planer. Men foreløpig har ikke vaksinering etter alder vært noe tema.

– Det har de ikke tatt høyde for foreløpig. Vi har håpet at det skulle være nok vaksiner slik at vi kan unngå det. Det blir fryktelig vanskelig å lage altfor mange køer. Det håper jeg vi slipper. Det er nok med 64-årsgrensen. Den har vi fått klager på, sier Schou.