VEGÅRSHEI/OSLO: Fredag uttalte representanter i UD at det ville være vanskelig å sende psykiatrisk bistand til Tjostolv Moland. Torsdag ble 28-åringen innlagt på psykiatrisk avdeling på sykehuset i Kisangani.

Ifølge bistandsadvokat Morten Furuholmen er det ikke tvil om at Molands tilstand er alvorlig og at 28-åringen behøver mer psykiatrisk enn juridisk bistand for øyeblikket.

– Jeg synes det er veldig dårlig dersom Norge ikke kan sende hjelp. Er det vilje, så må det gå an på en eller annen diplomatisk måte. Jeg har null forståelse for det motsatte, sier Mathilde Moland til NTB.

Fortvilet Hun tror ikke sønnen vil bli frisk til rettssaken mot ham og Joshua French starter opp igjen neste torsdag.

– Det har jeg null tro på, så ille ute og kjøre som han var da jeg så ham sist, sier moren.

Kvinnen er fortvilet over å sitte hjemme i Norge hvor hun nesten utelukkende får oppdateringer om hvordan sønnen har det gjennom media. Det har vært hjerteskjærende å se sønnen gradvis forandre seg etter hvert som dagene har gått.

– Jeg kjente ham ikke igjen. Tjostolv har aldri tidligere hatt psykiske problemer av noe slag, fortsetter hun.

Vil reise I løpet av helgen vil den 58 år gamle kvinnen vurdere på nytt om hun skal handle i strid med sønnens anbefalinger og UDs råd og reise til Kisangani. Hun vurderer i så fall å reise sammen med en sjømannsprest.

– Det er ikke tatt noen beslutning om når dette kan bli aktuelt, men det er ikke slik at jeg vil reise neste uke. Dette vil ikke skje på lang tid ennå, sier Mathilde Moland.

Selv har hun ikke snakket med sønnen på snart tre uker, men datteren fikk telefon fra 28-åringen sist tirsdag. Da snakket han, ifølge moren, bare vås og usammenhengende.

– Det var bare tull, så det var klart at han ikke var seg selv, forteller Mathilde Moland.