KRISTIANSAND: Ekteparet var på båttur i skjærgården i Søgne i slutten av juni, da de gikk i land på Lyngholmen. Paret var ikke klar over at dette var et naturreservat, og ble først gjort oppmerksom på dette da naturoppsynet kom til.

Ekteparet ble opprinnelig bøtelagt med 2.500 kroner hver for forsettlig å ha brutt bestemmelsen om ikke å gå i land på reservatet i den tidsperiode som fuglene hekker.

Ekteparet har vist til at de ikke så noe skilt, og forlot holmen straks naturoppsynet hadde gjort oppmerksom på ilandstigningsforbudet.

Aktor, politiadvokat Arne Kjønstad, sa i retten tirsdag at han kunne «redusere» overtredelsen fra forsettlig til uaktsom, og reduserte også påstanden om bot til 2.000 kroner hver.

Ekteparet påstod seg frifunnet.

Kristiansand tingrett og tingrettsdommer Lillian Skranefjell skriver i dommen at «retten har etter en helhetsvurdering og under noe tvil kommet til at det ikke foreligger uaktsom villfarelse i dette tilfellet. Det fremgår av den aktuelle fredningsforskriften punkt II at naturreservatet skal merkes med skilt. Retten legger til grunn at når det i sin tid har blitt plassert et skilt på det stedet båten ble lagt til, er det fordi akkurat denne plasseringen ble ansett nødvendig av informasjonshensyn og for å hindre ilandstigning. Det ligger i dette at øvrig skilting ikke ble ansett tilstrekkelig. Det er jo også viktig at skiltingen er slik at det ikke er nødvendig å gå i land for å lese den. Det er fortøyningsbolter på aktuelle stedet, og fjellet er slik formet at det er godt egnet for å gå i land. Når skiltet etter en tid ruster, blir ødelagt og forsvinner, må det være rette myndigheters ansvar å sørge for å ordne opp i dette slik at nødvendige informasjonshensyn fortsatt kan ivaretas. Med de strenge beviskrav som gjelder i straffesaker, finner retten etter omstendighetene at de tiltalte må frifinnes».