KRISTIANSAND: I kveld valgte Høyres gruppemøte Ellen Skeie Hansen som nytt medlem i formannskapet. Dermed sitter mor og datter sammen i formannskapet, og er trolig historiske i Kristiansand. Men ingen av de to jubler av den grunn.

Se video her

Partiet hadde valgt Hans Otto Lund som fast medlem i formannskapet, etter at Cecilie Frivold trakk seg fra politikken. Men da reagerte Fylkesmannen, for kvinneandelen i formannskapet var for lav.

— Vi ble bedt om å løse en problemstilling i forhold til kjønn, og nå løser vi det ved å ta inn Ellen, sier Inger Skeie Hansen nøkternt etter møtet.

Partiet hadde valgt Hans Otto Lund som fast medlem i formannskapet, etter at Cecilie Frivold trakk seg fra politikken. Men da reagerte Fylkesmannen, for kvinneandelen i formannskapet var for lav.

— Det blir en spesiell og annerledes situasjon som jeg ikke er vant med. Jeg må vekk en del fra jobben min, som jeg digger. Det blir en overgang, men jeg tror vi skal få det greit til, sier Ellen Skeie Hansen, som jobber som lærer ved Kristiansand katedralskole Gimle.

Ikke rart

Verken mor eller datter synes det blir rart å sitte formannskapet sammen.

— Det var mer spesielt for ni år siden, da Ellen kom inn i bystyret. Da var det en ny situasjon for oss. Nå føler jeg meg veldig lite som mor når vi samarbeider i politikken. Da er vi Inger og Ellen, forteller Inger.

Når Ellen roper på moren i offisielle sammenhenger, sier hun Inger. Hjemme er det annerledes, men også der preger politikken mor og datter.

— Vi diskuterer mye politikk, og har ganske gode diskusjoner. Men diskusjonene styres litt av lillesøster, som synes politikk er kjedelig, sier Ellen.

De to er ikke alltid enige.

— Vi tilhører to forskjellige generasjoner. Så vi bryner oss litt på hverandre. Men alle beslutninger i partiet blir tatt i gruppemøte, understreker Inger.

Mektige

Mor og datter er i tillegg til formannskapet også styremedlemmer i sentrale styrer som Knas, Cultiva, kommunalutvalget og kulturstyret.

— Dere er ganske mektige damer nå?

— Det føles ikke sånn. Hvis vi er mektige er det fordi vi sitter i den største bystyregruppen sammen med ordføreren. Ellers har vi 1/53 makt hver, mener Inger.

Hans Otto Lund forlot gårsdagens gruppemøte med et smil, selv om han nå må gi fra seg plassen i formannskapet.

— Resultatet ble bra. Men denne saken viser hvor snodig kjønnskvotering er, og hvor mye ekstraarbeid det fører til, sier Lund.

Ordfører Per Sigurd Sørensen var også fornøyd med å få nytt formannskapsmedlem.

— Ellen bidrar til å senke gjennomsnittsalderen i formannskapet. Det trengs, sier Sørensen.

Til slutt er det bystyret som må godkjenne Ellen Skeie Hansen som nytt medlem av formannskapet.