KRISTIANSAND: — Med utgangspunkt i Soria Moria-erklæringen om at ikke skattetrykket skal økes utover 2004-nivå, kan vi ikke se at dette forslaget gir noen særlig forbedret fordelingseffekt, sier gruppeleder Trond Blattmann til fvn.no.

Klokken 21 mandag kveld kommer han direkte fra gruppemøtet, hvor det vil være helt feil å si at Pedersens forslag ble motatt med ovasjoner.

Nestleder Helga Pedersen (Ap) uttalte i helga at hun er åpen for å revurdere matmomsen.

En mulig løsning kan være å øke momsen på maten, samtidig som de dårligst stilte får økt mistefradraget i inntektsskatten.

— Når man øker matmomsen øker åpenbart inntektene til Staten, men regjeringen har lovet at skattetrykket ikke skal økes. Derfor må det kompenseres med minstefradraget. Og da ser vi ikke de store fordelingseffektene, sier Blattmann som på vegne av gruppen ikke helt forstår hvorfor denne diskusjonen reises nå.

Tordner

Det gjør heller ikke Fremskrittspartiets (Frp) gruppeleder, Tor Utsogn, som tordner mot Pedersens utspill og hevder en endring i momssystemet ene og alene vil føre til dyrere mat for alle.

— Dette er sosialdemokratisk sludder. Matsubsidiering hjelper først og fremst de lavtlønte, sier Utsogn i Frp, til fvn.no.

Utsogn er sikker på at eventuelle endringer kun skjer for å få mer penger i statskassa.

— Dette er et forsøk å få mer penger inn i statskassa. Her handler det om ikke å la seg lure, sier Utsogn. - Mat har blitt veldig dyrt de siste årene og om dette blir en realitet vil maten bli enda dyrere, avslutter Utsogn.

- Håpløst

Heller ikke Kristelig Folkeparti (KrF) synes forslaget fra Pedersen henger på greip.

— Det synes jeg er håpløst. Når all mat blir dyrere må alle betale mer. Ønsker man å øke minstefradraget kan det gjøres uavhengig av endring i momssystemet, sier gruppeleder Jørgen Kristiansen i KrF, til fvn.no.

Den mulige endringen i matmomsen tolker Pedersen som ytterligere et forslag for å loppe folk for penger.

— All erfaring viser at denne regjeringen vil suge ut mer penger. Dieselsaken er et stjerneeksempel på det. Jeg kjøpte selv dieselbil for et år siden og nå øker de avgiftene for å få tilbake pengene de tapte, sier Kristiansansen.

Debatterte utspill

SV er positive til økt moms på matvarer.

— SV har tradisjonelt gått inn for skatt på inntekt og mindre forbruksbeskatning. Matmoms er ikke forbruksbeskatning, og vi er positive til det uten at jeg kjenner saken nærmere, sier gruppeleder Harald Hageland i Kristiansand SV.

Hva vil høyere matvarepriser bety for deg?