LILLESAND: Stedet er like ved gamle Bergshaven båtbyggeri i Lillesand. Det er ikke lovlig å overnatte i sjøbua. Den ligger i et område som er regulert til næringsformål.

Annonsen på Finn.no har fått eiendomsmegler og daglig leder ved ABCenter Ryen Myhre, Jan Olav Birkenes, til å reagere.

«Ser at denne eiendommen ligger ute på Finn under »Fritidsboliger«. Dette er en sjøbu som ikke er tillatt brukt til overnatting. I tillegg ligger den i område som er regulert til næringsformål», heter det i et brev til kundesenteret på Finn.no med kopi til Lillesand kommune. Og han fortsetter:

«Det blir helt feil at denne ligger ute under »Fritidsboliger«. Slike annonser er etter min mening med på å ødelegge Finn som et seriøst medium.»

Selges som sjøbu

Selgeren, Solvei Arheim, sier på telefon fra Nøtterøy at hun selger stedet som en sjøbu.

I annonsen på Finn.no heter det under «Eiendom med 60 meter strandlinje» riktignok «sjøbu ved sjøen», men det legges til: «Stue, kjøkken, hems, bad, bod. Varmt/kaldt vann, elektrisk toalett, dusjkabinett.» Tomta er på nesten et mål.

— Det fremstilles i denne annonsen som om det er lov å overnatte her, og det er det jo ikke?

— Nei, og til alle som ringer, forteller jeg hvordan det er der. Det er snakk om en sjøbu, ingen hytte! Men på Finn.no har de ikke noe som heter «Sjøbu». Og jeg kan jo ikke sette dette under «Enebolig».

— Men siden det står «stue, kjøkken, hems, bad og bod» kan man jo få inntrykk av at dette er en hytte?

— Jo, det kan godt være, men jeg opplyser dette til alle som ringer. Dette er mest myntet på mennesker som bor i Lillesand og vil ha båtplass og bruke sjøboden om dagen, sier hun.

Vurderer sanksjoner

Fagleder på byggesaker i Lillesand kommune, Thor Berg-Larsen, opplyser at eieren av Bergshaven Båtbyggeri sist høst ble gitt et pålegg om at all ulovlig bruk av båtbuene måtte opphøre innen 15. oktober.

Kommunen holder nå på å vurdere videre sanksjoner mot eieren, da det er innredet for beboelse.

«Dette strider både mot reguleringsformålet, som er næring og industri, og mot bruk av bygninger som er registrert som sjøbuer. Det er tidligere søkt om bruksendring av disse, men det ble avslått da reguleringsplanen i så fall må opp til omregulering», heter det.

Berg-Larsen understreker videre at kommunen vil gi eier pålegg om å fjerne installasjoner – som dusjanordning, toalettløsning, senger, kjøkkeninnredning og annet. Ingenting av dette samsvares med den bruken som tillates. Det er ikke gitt utslippstillatelse.