AGDER: — Jeg vil tippe at halvparten av de bilene vi har dratt opp av snøen har vært skodd med sommerdekk. Det er unødvendig og hårreisende at folk ikke lærer, forteller Steinar Humborstad, redningsbilfører i Viking Kristiansand, som får god støtte av sine kolleger i Falck.

— Det er bare ett ord som beskriver dagen: Kaos!, melder Kjell Rune Strømstad, bilberger i Falck Kristiansand.

— Vi har alt av mannskaper på veien. Til nå har jeg hjulpet 20 bilførere i problemer, og konstant har vi 4-5 jobber på vent. Hovedsaklig er det biler med sommerdekk som står fast. Til nå har vi ikke vært borti alvorlige skader, utenom materielle skader på bilene. Jeg skal jobbe hele natta, og frem til i morgen tidlig, forteller Strømstad på telefon fra den lange bakken i Jærnesheia, hvor en bilfører har satt seg fast.

- Håper det verste er over

Humborstad i Viking forteller at folk har størst problemer i trange boligfeltsveier.

— Det har vært full fart for oss i hele dag. Det er først og fremst bakker og veiene i boligfeltene der folk har problemer. Heldigvis ser det ut som det roer seg litt nå. Vi håper i alle fall at det verste er over, sier Humborstad.

I Kristiansand har Falck har tre biler på veiene, mens Viking har to biler pluss en i reserve.

Kaotisk i Mandal og på Evje

Viking redningstjeneste på Evje har også hatt hendene fulle i dag.

— Det har vært kaotisk, med mange utforkjøringer. Jeg har hatt 7-8 oppdrag siden jeg kom på jobb klokka elleve. En av disse hadde sommerdekk på bilen. Utover dagen er det blitt veldig glatt i bakkene, og den kraftige vinden gjør at veibanen blir polert is, opplyser redningstjenesten på Evje, som samtidig oppfordrer folk til å kjøre rolig på de glatte veiene på Evje og i Åseral.

Også i Mandal er det bilførere med sommerdekk som har skapt de største problemene. De to redningsbilene til Falck har hatt mye å gjøre de siste to dagene.

— I dag har vi hatt ti oppdrag, hvor de fleste har kjørt seg fast på sommerdekk. Det var faktisk like ille i går. Folk ble vel lurt av det flotte været tidligere denne uka, og skiftet til sommerdekk, sier Tor Andre Fuglaas, daglig leder i Falck Mandal.

Stoppet biler på kaia

Utrykningspolitiet og vegvesenet undersøkte fredag bilene som kom i land med ferja i Kristiansand. Langt fra alle var skodd etter forholdene.

— Det ble stoppet rundt 20 sjåfører som ble nektet å kjøre videre fordi de hadde sommerdekk, sier operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt.