MANDAL: — Langt på vei kan vi vel si at vi ikke har noe valg. Mye av det vi gjør, skjer innen skole- og eldresektoren der det tvinger seg fram investeringer, sier fungerende rådmann Norman Udland.

Uansett er dette skyhøyt over investeringsbudsjettet som kommunen la fram i fjor, som da var på bare rundt 80 millioner kroner.

For å klare et slikt rykk oppover i budsjettet, ønsker Udland at kommunen skal øke lånene kommunen har med 100 millioner kroner - til rundt 600 millioner kroner.

Særlig glade kan staben og elevene ved Blomdalen ungdomsskole være. Neste år starter nemlig en svært omfattende utbygging og renovering av bygget som er over 40 år gammelt. I første omgang kommer 40 millioner kroner, men totalt bruker kommunen 120 millioner kroner. Da er det snakk om et nybygg, samt en kraftig renovering av gamlebygget med flere nye klasserom og ikke minst en ny kantine i den gamle gymsalen.

Dessuten kommer de første 20 millionene til kulturhuset som har sitt første spadetak 14. desember i år.

Ellers er svømmehallens drift sikret gjennom en økning på én million kroner til kulturetaten.

Store utgifter ellers for kommunen ut over at man må ta igjen underskuddet fra i år, er at det skal betales fem millioner kroner i erstatning til barnehjemsbarna og at barnevernet får økt sine rammer med tre millioner kroner.

Udland har regnet seg fram til et overskudd på én millioner kroner, mens rådmannen i fjor la fram et budsjettforslag med et underskudd på 6,8 millioner kroner.

Ellers ser investeringsbudsjettet slik ut:

Diverse IKT: 5 mill.

Ombygging av Båtservicebygget til omsorgsleiligheter/undervisningslokaler: 10 mill.

Kjøp og bygg av omsorgsboliger: 12 mill.

Enøk-tiltak: 11 mill.

Sykkelbyprosjektet (særlig i Bryggegata): 3 mill.

Idrettsparken (nytt dekke): 9 mill.

Nytt bygg teknisk drift (overtar TT-bygget på Jåbekk): 16 mill.

Infrastruktur Sånum: 7 mill.

Avløps- og vannplan: 21 mill.

Resterende: 50 mill.