KRISTIANSAND: — De kunne i det minste holde stengt langfredag. Jeg er ingen kristen, men synes det er respektløst å holde åpen butikk på den dagen som er helligst av alle helligdager.

Bør butikkene holde åpent? Si din mening i debatten i bunnen av artikkelen!

Det mener varehandelkonsulent Roy Michaelsen i Agder og Telemark.

Avdelingsdirektør Elin Saltrøe hos Fylkesmannen sier at loven er klar.

— Dersom lokalet ikke overstiger 100 kvadratmeter, kan butikken i prinsippet ha døgnåpent hele året, fastslår hun.

Arealet Saltrøe snakker om er identisk med maksimal størrelse på den såkalte Brustad-bua, oppkalt etter Sylvia Brustad, statsråden som i sin tid åpnet for helligdagsåpne butikker.

— Hva synes du om at melk og brød selges langfredag?

— Det har jeg ingen formening om så lenge lovverket følges. Der er alle helligdager definert likt, sier Elin Saltrøe.

Surjit Singh Kawda, kona Kiran og dattera Roshni fra India synes tiltaket er bra:

— Vi er jo vant med dette fra India. Der er butikkene bare stengt på nasjonaldagen 26. januar og på valgdagen hvert fjerde år.

Artikkelen fortsetter under bildet

IKKE PÅSKEFRI

Da Kiwi bygde nytt i nye Vågsbygd Senter, kom en liten butikk som nærmeste nabo til den store. Det er den lille, på nøyaktig 100 kvadratmeters flate, som holder åpent fra klokken 10 til 22 skjærtorsdag, langfredag og første og andre påskedag. Påskeaften åpner den klokken 16 når den store stenger.— Her er ikke helligdag identisk med fridag, nei, bekrefter butikksjef Jan Terje Weie.

— Men folk kjøper vel det de trenger uansett hvor lenge butikken er åpen?

— Det virker som om de kjøper mer når tilgjengeligheten er større. Selv om ikke alle liker det, har interkontinentale vaner omsider nådd Sørlandet, sier butikksjefen på Kiwi i Vågsbygd Senter.

Han forteller at søndagshandelen har pekt oppover siden denne butikken åpnet i februar.

Den minste Kiwi-butikken hans er verken den første eller eneste som holder påskeåpent for sukker og mel. I Kristiansand gjentar både Joker Oddernes og Bunnpris Strai påsketradisjonen fra i fjor i lokaler mindre enn 100 kvadratmeter. Det samme er tilfelle for stadig flere av butikkene ellers i landsdelen med størrelse som aksepteres i Lov om helligdager og helligdagsfred, gjeldende fra 2003. Kiwi Hamresanden, Ica Hovden og Kiwi Langenes er eksempler på dagligvareforretninger som drives etter et smutthull i loven. Fylkesmannen har definert stedene som typiske turiststeder og tillater derfor helligdagsåpent. Det provoserer nevnte Roy Michaelsen.

FORSTÅR IKKE

  • Butikken på Spangereid fikk tillatelse fordi stedet er turiststed. Men butikker i Lindesnes sentrum og Lillesand sentrum fikk ikke. Forstå det den som kan.

Enda mer uforståelig synes Michaelsen det er at en Spar-butikk på brygga i Farsund nektes å holde åpent når et cruiseskip anløpet 1. mai.

— Er det virkelig blitt sånn her i landet at 1. mai er mer hellig enn langfredag? spør varehandelkonsulenten.

Han ønsker seg et lovverk som danskene har, der søndagshandel tillates i butikker med mindre enn 20 millioner kroner i årlig omsetning.

Bør butikkene holde åpent? Si din mening i debatten !