ARENDAL: En 36-åring er dømt til samfunnsstraff etter en rekke lovbrudd. Blant tiltalepunktene som mannen erkjente, var lytting til politiradio i bil. Flere ganger kjørte mannen bil uten gyldig førerkort. I januar tok han seg dessuten inn i en bod og en hytte i Nissedal.

I Aust-Agder tingrett forklarte mannen at han hadde slått på radioen og lot den søke på forskjellige kanaler, deriblant politiets åpne sambandsnett. Å lytte til politiets sambandsnett har vært lovlig i mange år, men i bil er det ikke like lovlig.

Mannen erkjente straffskyld i retten, blant annet for Vegtrafikklovens § 13a. Paragrafen regulerer utstyr som har til hensikt å varsle om eller å forstyrre trafikkontroller, blant annet laservarslere og politiradioer.

– Forbudet omfatter bruk og besittelse av slikt utstyr i bil. Det er tilstrekkelig å være i besittelse av radioen, sier politijurist for trafikksaker i Agder politidistrikt, Eirik Ramsland, til fvn.no.

Én av årsakene til at mannen ble siktet skal ha vært at den aktuelle radioen mannen brukte til å avlytte politiet ikke var CE-merket, noe som vil si at radioen ikke var godkjent innenfor EU-området.

– Her var det snakk om en elektronisk enhet som ikke var CE-merket, sier politiadvokat Leif Aleksandersen, som møtte som aktor i retten.

36-åringen må avtjene 45 timers samfunnsstraff.

Foto: Reidar Kollstad