Kristiansand: – Jeg ble lei meg da jeg leste at dere synes jeg var uhøflig. Det mente jeg aldri å være, så det beklager jeg, sier Per Sigurd Sørensen, ordfører i Kristiansand.

Oppklarende prat.

Det var tirsdag for to uker siden at elevene på Oddemarka skole troppet opp foran byhallen, og protesterte mot nye kutt i skolen. Ordfører Per Sigurd Sørensen lyttet litt, ristet på hodet og vendte Oddemarka-elevenes ulovlige skoleaksjon ryggen.

Solvår Espeland (13) reagerte sterkt på måten elevene ble behandlet på, og skrev fredag et langt leserinnlegg i Fædrelandsvennen hvor hun krevde svar fra ordføreren. Sørensen nøyde seg ikke med et skriftlig svar, og inviterte like godt til en oppklarende prat på ordførerens kontor.

– Jeg satt i et møte og visste ikke at dere kom. Plutselig sto det flere hundre elever utenfor og ropte og skrek uten at jeg visste hva dere protesterte mot. Derfor ba jeg elevrådet skrive et brev, istedenfor at alle sto og ropte i munnen på hverandre, er forklaringen til ordføreren.

Lyttet til elevene.

– Vi oppfattet situasjonen annerledes og synes du var respektløs. Dette er en sak vi brenner veldig for, og jeg synes vi fortjener mer respekt enn det du viste oss. Men jeg forstår forklaringen din, sier Espeland.

Bakgrunnen for elevenes streik er at skolen må kutte tre lærerstillinger, én million i budsjettet og samle flere elever i færre klasser på grunn av 25 færre elever neste skoleår. Det er stykkprisfinansieringen politikerne innførte i 2005 som slår ut. Der følger penger per elev.

– Det blir for mange elever i klasserommet. Vi vil få det veldig trangt. Flere må sitte vridd for å greie å se tavla, og arbeidsstillingen blir helt feil. I tillegg blir det mer bråk med flere elever stuet sammen, argumenterer Espeland.

Ordføreren lytter til elevenes bekymringer.

Nyttig prat.

– Det er veldig bra dere sier fra. Dere har gitt oss mye å tenke på. Det er ikke alltid like lett for oss politikere å se konsekvensene av de bestemmelsene vi tar, så det har vært nyttig å høre deres opplevelser.

Men blir det mer penger til skolen?

– Dere har i hvert fall gitt oss noe å tenke på. Det er et viktig første skritt, sier Sørensen.

Oppfordringen fra Oddemarka-elevene er klar.

– Sats på oss som er fremtiden. Vi brenner virkelig for dette, men nå er det opp til dere hva som skjer videre, sier Espeland.

Hun inviterte like godt ordføreren til å komme på skolen, og se med egne øyne hvilke konsekvenser kutt vil føre med seg. Og etter møtet var det fornøyde elever som vandret ut av ordførerens kontor.

– Det var spennende. Han tok oss seriøst, og det var bra. Jeg håper vi fikk fram budskapet, og at vi vil få mer penger, konkluderer Espeland.