KRISTIANSAND: Tall fvn.no har innhentet fra Statens Innkrevningssentral viser at statskassa tok inn 4,7 millioner kroner mer i første halvår i år kontra samme periode i fjor. Dermed har staten dratt inn 19,8 millioner kroner på bilførere i Agder-fylkene første halvår.

I fjorårets seks første måneder skrev Agder politidistrikt ut 2603 forenklede forelegg. I samme periode i år har det tallet økt til 3835 forenklede forelegg.

Fungerende UP-leder for Agder og Rogaland, Kjell Arne Fossheim, var klart over at det er skrevet ut flere forelegg, men er overrasket på hvor stor økningen er.

— Overraskende

— 47 prosent er overraskende og nokså mye mer enn i fjor. Vi visste at det var en økning, men at det var så mye som 47 prosent visste vi ikke, sier Fossheim.

Utrykningspolitiet har i vår brukt store ressurser på å stoppe fartssyndere på den ulykkesutsatte strekningen ved Lenefjorden i Lyngdal, men politiet har ikke brukt større ressurser på å kontrollere bilister i forhold til i fjor.

UP tar stadig flere for å bryte fartsgrensen, men også folk som snakker i mobil mens de kjører er blitt en god inntektskilde for statskassa. I årets sju måneder ble det ifølge Statens Innkrevningssentral utstedt 232 forelegg til bilførere som snakket i mobil mens de kjørte bil. Det tilsvarer 301.600 kroner.

— En del flere blir tatt for å snakke i mobiltelefoner enn før, men vi merker jo også at stadig blir tatt for å holde høy hastighet, sier Fossheim i Utrykningspolitiet.

Liten økning på fotoboksene

Første halvår i år registrerte Statens Innkrevningssentral en økning på drøye to prosent i forelegg fra fotoboksene. ATK-kontoret ved Agder politidistrikt hadde tirsdag ikke anledning til å kommentere tallene.

I fjorårets første seks måneder ble 2095 førere fotografert i fotoboksene, noe som i årets seks første måneder steg til 2140 fotograferte bilførere.

— Det er jo en nokså stor forskjell. Boksene har stått ute i mange år og folk kjenner til hvor de står, sier Fossheim.

- Viser at politiet er der folk er

Fylkessekretær Pål Ove Sodefjed i Trygg trafikk Aust-Agder er ikke glad for økningen, men mener den viser at UP er der folk som kjører for fort er.

— Det er jo en økning vi kanskje skulle vært foruten og viser at politiet er det folk er. Når folk oppdager at det får det får konsekvenser kan det være at endrer seg, sier Sodefjed.

Det har vært mange dødsulykker i år. I juni 2008 var økningen i forhold til juni 2007 var økningen på hele 400 prosent.

— Vi ser det jo også på antall ulykker. Det har vært en ganske kraftig økning i alvorlige trafikkulykker. I juni i fjor var det sju dødsulykker, mens det i juni 2008 var 28 dødsulykker.