Se video

KRISTIANSAND: — Vi har anmeldt 61 straffesaker, opplyser aksjonsleder Torvild Selås til fvn.no.Hvor mange personer som er involvert, eller står bak de ulovlige forholdene har politiet så langt ingen oversikt over.

Dagens aksjon som gikk langs kysten fra Flekkefjord i vest til Risør i øst, avdekket ulovlig redskap og ulovlig fiske.

  • Det er mye ulovlige redskap som er satt ut for å fiske etter hummer. Det er også mye teiner, sier Selås.

— Det ble funnet fire levende hummer som ble satt ut igjen.

- For høyt

Selås reagerer på mengden straffesaker som ble avdekket i dagens aksjon.

— Det er et altfor høyt nivå, som vi ønsker å få ned, sier Selås til fvn.no.

Han ønsker ikke å spekulere i hva som er årsaken til det høye antallet, men tror at situasjonen kan kreve høyere bøtenivå for å få bukt med ulovlig fiske i Agder.

Den rekordstore kontrollen, som er et samarbeid mellom Agder politidistrikt, Statens Naturoppsyn, Fiskeridirektoratet, Skjærgårdstjenesten og Økokrim, vil ifølge Selås fortsette utover ettermiddagen og kvelden.

Også frivillige fra Naturvernforbundet deltok i dagens aksjon langs kysten i Agder.

— Det er veldig positivt og det viser at det er stor velvilje fra flere aktører for å bevare den norske hummerbestanden, sier Selås og legger til:

Hummeren kan bli utryddet i løpet av 100 år hvis utvklingen forstetter som nå. Den er rødlistet sammen med blant annet ulv og bjørn, forklarer Selås.

Rekordstor aksjon

Fjorten båter ble satt inn i aksjonen som startet klokken 10 tirsdag formiddag.

— Det er den største aksjonen mot ulovlig fiske som vi noen gang har hatt. Hummeraksjonen vi hadde sist sommer var stor, men denne gangen er det enda flere båter, og enda mer mannskap i sving, sier miljøkordinator i Agder Politidistrikt, Torvild Selås.

Aksjonen vil slå ned på all ulovlig fiske, men det store fokuset vil være på ulovlig hummerfiske.

- Historisk lav hummerbestand

Stipendiat Alf Ring Pettersen ved havforskningsinstitutte ved Flødevigen har i lengre tid prøvd å kartlegge ulovlig hummerfiske i skjærgården, men synes det har vært vanskelig å få et godt innblikk i situasjonen.

— Derfor er jeg veldig fornøyd med at det nå aksjoneres. Dessuten er hummerbestanden historisk lav, og det er viktig at vi nå tar grep før hummeren blir helt utryddet, forklarer Pettersen.

- Umerket utstyr

Det er påbudt å merke fiskeredskap i sjøen slik at man lett kan spore opp eier av redskapet, men mange sluntrer unna dette punktet.

— Jeg kommer veldig ofte over utstyr som ikke er merket, eller som er alt for dårlig merket, og da blir det vanskelig å komme i kontakt med eier, sier Pettersen.

Ifølge han er 30 prosent av alle redskaper som blir brukt av fritidsfiskere i Aust-Agder umerket.

— Det er alt for dårlig, fastslår han.

- 45 år med utforbakke for hummeren

Førstestatsadvokat ved Økokrim, Hans Tore Høviskeland mener at hummeren har hatt 45 år i utforbakke langs kysten vår, og at det nå er på høy tid at noe gjøres.

— Aksjonen er svært gledelig, og svært viktig. Jeg er også glad for at så mange er med på dette, sier Førstestatsadvokaten.

Han mener det er viktig at folk nå blir klar over at hummer er truet.

I en artikkel i Miljøkrim 2/3 – 2007 skriver spesialetterforsker i Økokrim, Antonio B.S Poléo, følgende om det som han mener er den største trusselen mot hummerbestanden:

— Den store etterspørselen etter hummer er kanskje den viktigste trusselen mot arten. Hoteller og restauranter betaler godt for den edle råvaren, og det er mye som tyder på at det foregår en relativt svart omsetting av hummer både i og utenfor fangstsesongen.

Strenge straffer

Høviskeland varsler om strenge straffesanksjoner dersom man blir tatt i ulovlig hummerfiske.

— Har man en umerket teine ute, altså en ulovlig teine, så vil man få mellom 3000 - 5000 kroner i bot. Ulovlig fangst av hummer straffes med rundt 10.000 kroner, og dersom man kjøper en ulovlig fisket hummer kan man bli dømt for heleri, sier han.

Den minskede hummerbestanden langs kysten har ført til at Fiskeridirektoratet nå står foran en større oppgave langs kysten enn noen gang før.

— Hummeren er nå karakterisert som nært truet, og det er viktig at vi foretar oss noe, opplyser rådgiver i Fiskeridirektoratet, Thomas Langeland.

Vil frede Rognhummer

Han sier at dersom man fortsetter med overfangst og ulovlig fangst av hummer så vil det være en stor risiko for at hummeren utryddes.