KRISTIANSAND: Kristiansand kommune har ikke penger til viktig sommerservice til turister og fastboende.

— Det er penger det står på, bekrefter Terje Lilletvedt, som er byingeniør i Kristiansand kommune.

Allerede i vinter ble toalettene i Tresse stengt. Etter omfattende hærverk og griseri er toalettene så lite innbydende at ingeniørvesenet ikke så annen løsning enn å låse dørene.

Toalettene i Tresse er avlåst etter hærverk. Foto: Håvard Bjørnevik — Folk og tetter slukene, sprenger toalettskålene og tagger ned veggene, sier byingeniør Lilletvedt til fvn.no.

- Så publikum kan takke seg selv?

— Ja, for så vidt, men det er nok ikke de stakkars småbarnsfamiliene og turistene som behøver toalettene som står for hærverket, mener Lilletvedt, som legger til at hærverket er politianmeldt.

— Det går ikke én uke fra vi har satt i stand toalettene, til de er ubrukelige igjen, sier byingeniøren.

Nå er det ikke flere hærverkpenger igjen på ingeniørvesenets budsjett. De blir derfor stengt ut året. Dette bekrefter også parksjef i Kristiansand, Svein-Ole Breland.

— Toalettene i Tresse har sett ille ut i lang tid, de blir herpa og ødelagt. Det er trist, men nå stenges dørene ut året, sier Breland.

Tisser utenfor

Arnvid Sejnæs i parkvesenet arbeider daglig utendørs i sommer-Kristiansand, og opplever stadig at turister lurer på hvorfor dørene er låst.

— Jeg ser til og med folk som gjør fra seg utenfor døra, og som sånn sett blir lovbrytere, sier Sejnæs.

Reiselivsdirektøren: - Kan ikke bøtelegge

Ronny Andersen er reiselivsdirektør i Inspirasjon Sørlandet. Han blir oppgitt og fortvilet over de låste toalettene.

— Jeg oppdaget dette fredag morgen, og jeg synes det er problematisk at de er avlåst. Ettersom det er penger det står på, synes jeg ikke publikum kan bøtelegges for urinering på offentlig sted, sier Andersen.

Byhallen merker pågang

Flere publikummere har funnet ut at toalettet i Byhallen er gratis og innbydende, sier Grete Gavelstad, som er enhetsleder i Byhallen.

— Vi har spesielt merket en økning i forespørsler fra utenlandske turister, så jeg tror faktisk noen henviser folk hit. Ellers er det jo helt unaturlig for dem å komme hit, sier Gavelstad, som for øyeblikket sommervikarierer i Byhallens resepsjon.

Toalettet i Byhallen har tidligere vært avlåst for dem som ikke jobber i bygget, og dersom pågangen blir for stor, vil man vurdere å låse toalettene igjen.

— Det er vel ikke vår oppgave å drifte et offentlig toalett, ettersom kommunen allerede har et annet i Wergelandsparken, 100 meter unna, undrer Gavelstad.

PS! I nærheten av den ødelagt temperaturtavla ved bystranda kan man finne åpne toaletter...