FARSUND: — Jeg har aldri vært borti noe lignende, og dette er veldig spesielt, sier Jan Hornung, enhetsleder i teknisk forvaltning til Farsunds Avis.

Vil ikke samarbeide

For halvannet år siden startet farsundsmannen byggingen av huset på sin fradelte tomt, skriver Farsunds Avis. Mannen fortsatte byggingen av boligen og tok den i bruk, til tross for gjenopptatte krav fra Farsund kommune.

Fremdeles mangler det omfattende dokumentasjon og godkjenninger på boligen. Det hele startet for noen år tilbake, da mannen fikk godkjent fradeling av sin tomt i Farsund kommune. Han startet da byggingen av bolighuset, uten noen form for godkjenninger eller tillatelser.

— Han har fullført byggingen av huset og tatt det i bruk, til tross for gjentatte henstillinger fra oss. Vi opplever et manglende initiativ til samarbeid fra mannens side, sier Hornung.

Forurenser

Utbyggers fremgangsmåte gjør at kommunen nå varsler reaksjoner.

— Denne framgangsmåten tilsier at vi må reagere kraftig. Dette ble tatt opp som en referatsak i teknisk utvalg, og det er utvalget som avgjør straffereaksjonen, sier Hornung.

Hornung avviser at det er lettere «å be om tilgivelse framfor tillatelse» i slike saker i Farsund. Både bøter, anmeldelse og pålegg om riving kan være aktuelle reaksjoner. Dersom mannen snarlig søker om godkjenning for tomta, kan han likevel unngå å måtte rive den nye boligen.

Huset har også et ufullstendig avløpssystem, som kommunen nå skal vurdere opp mot forurensingsloven.

— Mannen har overfor kommunen beklaget det som har skjedd, sier Hornung.