GRIMSTAD: – Jeg gjorde det av kjærlighet til jenta vår, og jeg angrer ingenting. Barnebarnet vårt har mer eller mindre bodd hos oss siden hun ble født, sier mormoren som mandag bortførte barnet fra barnehagen i Søgne.

Fædrelandsvennen treffer begge besteforeldrene på Fevik, like etter at politiet har hentet barnebarnet deres. Både mormor og morfaren er sterkt preget av det som har skjedd det siste døgnet.

Tragisk

– Nå er barnebarnet vårt hentet av politiet og er på vei ned til politistasjonen i Grimstad. Det hele er bare tragisk, sier morfaren.

Han var ikke med på å hente jenta ulovlig i barnehagen mandag, men var til stede da politiet hentet den fem år gamle jenta i boligen på Fevik i Grimstad i går ettermiddag

– Vi valgte å reise hit, fordi vi har slektninger her, som barnebarnet vårt er vant til å være sammen med. Verken barnebarnet eller de vi besøkte, var klar over at jenta var hentet ulovlig. Besøket var som et vanlig besøk, og jenta vår har ikke lidd noen nød. Hun har lekt sammen med jevngamle slektninger og har kost seg hele tiden, sier mormoren.

Mormoren, som ett døgn tidligere bortførte barnet fra barnehagen, var ikke til stede da politiet hentet jenta. Politiet hadde også tidligere på dagen vært på samme sted for å se etter femåringen.

Utslitt

– Akkurat nå er jeg bare sliten. Det har vært et tøft døgn for meg. Selv om jeg nå er sliten, har jeg ikke gitt opp kampen for barnebarnet vårt, sier hun senere på kvelden.

Femåringens mor var også til stede da politiet kom. Hun ble med politiet og datteren til politistasjonen.

– Alt foregikk i trygge og rolige former, noe mora også bidro til, sier lensmann i Søgne, Terje Pedersen.

Lensmann i Søgne opplyste i går at det ikke forelå noen anmeldelse, og det er derfor ikke var aktuelt å gå til noen pågripelse i saken.

– Vi forholder oss til at barnet har vært meldt savnet, og vårt fokus har vært å få barnet tilbake, sa Pedersen.

Lettet

– Barnevernet i Søgne hentet jenta i Grimstad. Nå har vi igjen overtatt ansvaret for henne, og vil sørge for at hun har det bra fremover. Vi er selvfølgelig både lettet og kjempeglad for at saken løste seg på en så raskt, sier enhetsleder for sosial og barnevernet i Søgne, Margrethe Østerhus.

Hva som skjer med mormoren som bortførte barnebarnet sitt er fremdeles usikkert.

– Vi vil foreta et avhør av henne på et senere tidspunkt, for å få hennes versjon av det som har skjedd, sier lensmannen i Søgne til fvn.no

Fakta om barnevern i Norge

Barnevern i Norge utføres av en offentlig tjeneste hvis primæroppgave er å sikre barns og unges oppvekstvilkår.

Barnevernets arbeidsoppgaver har sitt hjemmelsgrunnlag i barnevernloven.

Barnevernet har en rekke ulike tiltak å sette inn ved behov. De fleste av dem frivillige hjelpetiltak i familien. Barnevernet kan imidlertid også, ved rettslig avgjørelse, bli tilkjent omsorgen for barn.