KRISTIANSAND: — Jeg har blitt bedt av bystyret om å realisere Kilden innenfor rammen av 1,1 milliard 2003-kroner, og det har jeg nesten klart, sier styremedlem og Krf-politiker Harald Sødal.

Kostnadsrammene for hele prosjektet må økes med 170 millioner kroner, hvorav Kilden-prosjektet vil hente inn 153 millioner kroner selv, i form av blant annet salg av parkeringshus og sponsorater. Resten - 37 millioner - vil Kilden ha kommune og fylkeskommune til å dekke.

Harald Sødal spøkte, og uttrykte stor tilfredshet under tirsdagens styremøte, etter at kalkylene var presentert for styret. For selv om prosjektet nå ser ut til å koste mer enn rammen som er gitt, tror han ikke eierne, Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune vil sette seg på bakbeina.

— Vi kan være frimodige når vi nå kommer til eierne og ber om mer penger, mener Sødal.

- Legoklossen uaktuell

Alternativet Legoklossen kan gjøre hele prosjektet omlag 40 millioner 2003-kroner billigere. Alternativet handler om å kutte ut den såkalte bølgeveggen, og i stedet lage et firkantet konsert- og kulturhus.

Å lage et firkantet konsert- og kulturhus ønsker derimot hverken administrasjonen eller styret for Kilden. De tror heller ikke at eierne ønsker det slik.

— Det er realistisk å få økt pengestøtte. Jeg kan ikke se at noen vil ønske å kutte ut bølgeveggen, sier Torbjørn Urfjell, som sitter i Kilden-styret i kraft av sin funksjon som styreleder i Kristiansand Symfoniorkester, KSO.

Urfjell får støtte fra nesteder i styret, Toril Runden, som også er fylkesvaraordfører i Vest-Agder. Heller ikke hun kan se at det firkantede alternativet Legoklossen er noe alternativ.

— Det er ikke aktuelt å kutte bølgeveggen nå. Da måtte vi heller ha valgt et annet hus i utgangspunktet, og det er for sent å gjøre nå, mener Runden.

For å hente inn de 37 millionene vil styret be Kristiansand kommune, som eier 80 prosent av Kilden, om ekstrabidrag på 30 millioner kroner, mens Vest-Agder fylkeskommune vil bli spurt om 7 millioner kroner.

Forhandlingene med eierne vil starte så fort som mulig, trolig allerede denne uka.

- Styret må gå

Ikke alle politikerene i bystyret i Kristiansand er positive til prosjektet. Demokratenes Vidar Kleppe mener styret må gå etter dagens møte.

— Det er helt utrolig at et styre som ledes av en banksjef ikke klarer å holde rammene de er gitt. Jeg mener styret må gå, sier Kleppe til fvn.no.

Kleppe mener pengene heller burde vært brukt til velferd.

— Jeg er ikke i mot konsert- og kulturhus, men det viktigste må komme først, sier Kleppe.

Konfrontert med uttalelsene til Kleppe, formulerer styreleder Stein A. Hannevik seg slik:

— Alle - inkludert Vidar Kleppe - har lov til å ha sine private meninger om ting. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere dette, sier Hannevik til fvn.no.

Vidar Kleppe har, i tillegg til å sitte i bystyret i Kristiansand, også plass på fylkestinget i Vest-Agder.