KRISTIANSAND: Fredag 20. april i fjor tok den uføretrygdede mannen danskebåten. Han hadde planlagt å reise til Spania, hvor han skulle åpne restaurant.

På vei ut av landet ble mannen plukket ut i tollkontroll, og kontrollørene fant penger han ikke hadde meldt fra om. Tollerne fant først 109.000 norske kroner og 2110 euro på mannen, og under kontroll i arresten ble ytterligere 1400 euro funnet.

Beslagla store pengesummer

Totalt ble dermed en kontantbeholdning verdt 138.097 kroner funnet og beslaglagt. De siste 25 årene har den nå 54 år gamle mannen vært uføretrygdet, men til tross for mangelen på inntekt viste det seg at mannen hadde omgitt seg med ganske mange penger de siste årene.

Politiet foretok en såkalt «privat-forbruks-analyse» for å finne ut av hvilke inntekter og utgifter mannen hadde hatt de siste årene. Dermed ble opplysninger fra Norsk tipping, bank, skattekontor og lignende instanser innhentet for å få et overblikk over mannens økonomi.

Analyserte økonomien

Analysen viste at mannens pensjonsutbetaling har vært hovedinntekt den siste tiden. I tillegg til disse inntektene hadde han mottatt en gevinst fra Norsk Tipping på nesten 18.000, men forbruket var langt større. Fra januar 2005 til april 2007 mottok nemlig mannen inntekter på 203.583 kroner, mens de dokumenterte utgiftene var på 449.555 kroner.

Forskjellen, altså 245.972 kroner, kunne mannen umiddelbart ikke dokumentere. I retten ga 54-åringen en forklaring som på ingen måte ble funnet troverdig. Spillgevinster på 280.000 kroner registrert i kameraters navn og et sparsommelig liv var noe av det mannen presenterte i retten, men uten å kunne dokumentere noe som helst.

En annen forklaring på pengene som ble servert retten var at han hadde lagt unna penger fra tiden før han ble uføretrygdet for 25 år siden. Mellom 100.000 og 150.000 kroner mente han å ha lagt unna, men dette festet retten ikke lit til.

Skjulte penger i «madrassen»

Da mannen ble spurt hvor han hadde oppbevart pengene, kunne han først ikke svare. Etter å ha tenkt seg om fortalte han at pengene var blitt skjult i madrassen på soverommet hans. I dommen heter det følgende: «Etter rettens syn er det opplagt at man vet hvor man har kontanter av denne størrelsesorden».

Norsk tipping hadde kjennskap til seks spillgevinster, men den største utbetalingen var på knapt 18.000 kroner. Dermed fant retten heller ikke lit til å tro på denne delen av mannens forklaring. På flere punkter var det store avvik mellom innholdet i mannens politiforklaringer og forklaringen i retten, og kom fram til at mannen må ha skaffet seg 225.000 kroner som del av kriminell aktivitet.

Agder politidistrikt tok ut tiltale mot mannen for å ha mottatt eller skaffet seg del i utbytte av en straffbar handling og for å ha forsøkt å ta ut et pengebeløp på over 25.000 kroner uten å melde fra til tollvesenet. Retten kom fram til at de at de ikke festet noen lit til mannens forklaring.

Hvilke kriminelle handlinger mannen skal ha gjort for å sikre seg pengene, har verken politiet eller retten funnet nødvendig å finne ut av.

I Kristiansand tingrett ble mannen dømt i tråd med påtalemyndighetens påstand, som var fengsel i 90 dager, inndragning av 181.538 kroner og 2000 kroner i saksomkostninger.