Halvparten av velgerne i en meningsmåling Synovate har gjort for Dagbladet, mener Jens Stoltenberg har gjort det best av partilederne hittil i valgkampen. Han har fått generelt god hjelp av fire borgerlige partiledere, og spesielt god hjelp fra to av dem.

Sammen og hver for seg snakker de fire ned velgernes tro på at det finnes et reelt borgerlig regjeringsalternativ etter valget. For hver gang Lars Sponheim (V) og Siv Jensen (Frp) underskriver erklæringer om hvem/hva de vil støtte/ikke støtte i et nytt Storting, øker sjansen for at dagens rødgrønne regjering får fortsette i fire år til.

Siv vil regjere med alle på borgerlig side. Men KrF-Dagfinn vil ikke regjere med Siv. Lars vil heller ikke regjere med Siv. Det har han underskrevet en erklæring på. Han har også underskrevet på at han ikke vil medvirke til at en regjering med Frp-deltakelse blir etablert. Og han har lovet at han kommer til å felle en Frp-regjering ved første anledning, «så sant den fører Frp-politikk».

Det eneste han snart ikke har underskrevet på, eller lovet, er at han skal spytte i hånda før han hilser på Frp-sjefen neste gang.

En provosert Jensen lot seg fredag lokke til å skrive under en annen journalistlaget erklæring, om at hun til gjengjeld ikke vil samarbeide med en Frp-fri, borgerlig regjering om statsbudsjettet.

På sidelinjen står Høyres Erna Solberg. Som moren i en dysfunksjonell familie holder hun maska, prøver å glatte over problemene, og forsikrer at alt kommer til å ordne seg til slutt.

Opp mot uklarheten står et klart definert rødgrønt alternativ. Det oppsiktsvekkende akkurat nå er at 50 prosent av velgerne fortsatt ser ut til å satse på kaoskameratene. Det forteller hvor sterkt disse velgernes ønske om et systemskifte er. Det forteller kanskje også noe om et håp hos dem – et bittelite håp – om at enkelte politikere har mer vett enn de for tiden fremviser.